Είναι τραυματικό να χάνεις στον έρωτα και να διαλύεται η σχέση σου. Κάποιες φορές η πληγή αργεί να κλείσει και σε ταλαιπωρεί περισσότερο από ό,τι χρειάζεται.
Ποιο από τα δύο φύλα όμως πονάει πιο πολύ σε εναν χωρισμό;
Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Μπέρμιγχαμ και του University College του Λονδίνου μελέτησαν 5.705 άτομα από 96 διαφορετικές χώρες με σκοπό την αξιολόγηση του συναισθηματικού και του φυσικού πόνου κατά τη διάρκεια του χωρισμού.
Σε μία κλίμακα από το μηδέν μέχρι το 10, οι γυναίκες παρουσιάζουν ένα μέσο όρο 6,84 στον ψυχικό πόνο και 4,21 στον φυσικό πόνο. Την ίδια στιγμή οι άνδρες ανήκουν σε ένα σχετικά χαμηλότερο ποσοστό στον ψυχικό πόνο με 6,58 και 3,75 στον φυσικό.
Ταυτόχρονα η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες τείνουν να «κολλάνε» περισσότερο στις αιτίες του χωρισμού και στο αίσθημα απώλειας, ενώ οι άνδρες αυτό που κάνουν είναι απλώς να προχωράνε μπροστά.
Η μελέτη ξεκαθαρίζει ότι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι διατεθειμένες να επενδύσουν περισσότερα σε μία σχέση από ό,τι οι άνδρες. Αλλά, υπάρχει και ένας ακόμη λόγος που σχετίζεται με τη βιολογία:
«Ακόμη και μία σύντομη σχέση μπορεί να καταλήξει σε μία 9μηνη εγκυμοσύνη που ακολουθείται από τα χρόνια μεγαλώματος του παιδιού για τις γυναίκες προγόνους μας. Αντίθετα, ένας άνδρας μπορούσε να αποχωρήσει… τα αμέσως επόμενα λεπτά, χωρίς καμία άλλη βιολογική επένδυση», λέει ο επικεφαλής της έρευνας και καταλήγει: «Έτσι, στα χρόνια της εξέλιξης, οι γυναίκες έγιναν πιο επιλεκτικές στην αναζήτηση του αρσενικού. Με άλλα λόγια, όταν οι γυναίκες σήμερα βιώνουν έναν χωρισμό, πληγώνονται περισσότερο, επειδή μοιάζει με απώλεια ενός ποιοτικού αρσενικού».
Από την άλλη, οι άνδρες αισθάνονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα φυσικό και συναισθηματικό πόνο ή μέχρι να αποφασίσουν ότι πρέπει να αναζητήσουν την επόμενη γυναίκα που θα κατακτήσουν.
«Οι άνδρες αισθάνονται πιο βαθιά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αίσθημα της απώλειας σε έναν χωρισμό. Και μάλιστα, αυτό το συναίσθημα μπορεί να επιταθεί, αν ο άνδρας μπει στη διαδικασία ότι τώρα πρέπει να ξαναμπεί στο παιχνίδι του κυνηγιού για να αντικαταστήσει ό,τι έχασε ή ακόμη χειρότερα, όταν συνειδητοποιεί ότι το πρόσωπο που έχασε είναι αναντικατάστατο».