Η γυναικοκτονία της 28χρονης κοπέλας με 5 μαχαιριές από τον πρώην σύντροφό της ακριβώς έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Ανάργυρων, όπου είχε προσφύγει για να ζητήσει προστασία, ξεπερνάει κάθε λογική και έφθασε μέχρι την ολομέλεια της Βουλής.

«Και μάλιστα, ενώ είχε πάει να καταγγείλει στο αστυνομικό τμήμα την απειλή κατά της ζωής της, είναι πάρα πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα και νομίζω ότι πέρα από τα θέματα ασφάλειας επανέρχεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγνώριση και την θεσμοθέτηση, θεσμική νομική κατοχύρωση της γυναικοκτονίας που συνδέει την βίαιη αφαίρεση της ζωής με την έμφυλη βία», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή αναφερόμενος στο στυγερό και σοκαριστικό έγκλημα στα δυτικά προάστια, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει να προφυλάξει ακόμη και τους πολίτες που έχουν ζητήσει βοήθεια από τις αρχές..

«Αυτό το γεγονός, το τραγικό γεγονός έρχεται σε μια σειρά γεγονότων που αποδεικνύουν ότι έχει αποτύχει παταγωδώς στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών, μια σειρά τραγικά γεγονότα δείχνουν την ανεπάρκεια σας, να εγγυηθείτε την ασφάλεια, ακόμη και σε περιπτώσεις ακραίες όπως αυτή που συνέβη σήμερα», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε κατάθεση τροπολογίας για τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία προχωράει η Νέα Αριστερά.

«Είναι πρόκληση η κυβέρνηση της ΝΔ να διαφημίζει μέτρα, όπως το panic button, που είναι ανεπαρκή, αφήνοντας τις γυναίκες απροστάτευτες ακόμα και με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή», ανέφερε το ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να αδιαφορεί, οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την νομική και ψυχολογική στήριξη των γυναικών θυμάτων βίας», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Είναι η πέμπτη γυναικοκτονία στην χώρα μόλις τους πρώτους τρεις μήνες του 2024.

«Η δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους, μια ακόμη γυναικοκτονία, μας συγκλονίζει και μας θυμώνει. Δείχνοντάς μας με σκληρό και οδυνηρό τρόπο μια από τις πιο σκοτεινές και θλιβερές όψεις της κοινωνίας μας, όπως και την επείγουσα ευθύνη που έχει η Πολιτεία στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και του εγκλήματος», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πριν από λίγους μήνες, το πιλοτικό πρόγραμμα Panic Button, η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με την οποία οι γυναίκες μπορούν να ειδοποιήσουν αθόρυβα την Ελληνική Αστυνομία σε περίπτωση που διατρέξουν κίνδυνο επεκτάθηκε σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας ισότητας, από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024, περισσότερες από 1180 γυναίκες είχαν εγκαταστήσει την εφαρμογή, 242 χρειάστηκε να την χρησιμοποιήσουν για να σωθούν.Πηγή