Όλες αυτές τις ερωτήσεις έρχεται να απαντήσει η έρευνα που έκανε μια ομάδα επιστημόνων η οποία μελέτησε τον πολύπλοκο μηχανισμό με τον οποίο εκδηλώνεται η αγάπη μας
Η Wendy Hill, η οποία είναι καθηγήτρια ψυχολογίας στο Κολέγιο Lafayette της Pennsylvania μαζί με την ομάδα της, προσπάθησαν να δώσουν λοιπόν μια επιστημονική εξήγηση στο τι κάνει το φιλί τόσο συναρπαστικό.
Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν «κατά τη διάρκεια ενός καυτού φιλιού ανταλλάσσουμε σάλιο που περιέχει φερομόνες, οι οποίες ανεβάζουν τη σεξουαλική μας διάθεση. Είναι πιθανόν αυτές οι ουσίες να πυροδοτούν την απελευθέρωση δύο ορμονών στον οργανισμό που παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ερωτική μας ζωή. Πρόκειται για την οξυτοκίνη (ορμόνη της αγάπης), που κάνει πιο δυνατούς τους δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά και την κορτιζόλη, η οποία είναι υπεύθυνη για τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό».
Η έρευνα έγινε σε 15 ζευγάρια και έδειξε πως κατά τη διάρκεια των έντονων φιλιών μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης με αποτέλεσμα οι εραστές να χαλαρώνουν, ενώ αντίθετα αυξάνονται εκείνα της οξυτοκίνης.
«Η μελέτη μας αποδεικνύει πως το φιλί είναι μια περίπλοκη διεργασία και προκαλεί ορμονικές αλλαγές» δηλώνει η επικεφαλής της έρευνας. Και συνεχίζει: «Όταν ακουμπάμε τα χείλη μας σε εκείνα ενός αγαπημένου προσώπου, διάφορες σκέψεις περνούν από το μυαλό μας (τι αισθανόμαστε για εκείνο, πώς μας συμπεριφέρεται, πόσο θα κρατήσει ο έρωτάς μας), αλλά στην πραγματικότητα αγνοούμε πως έτσι πατάμε το κουμπί για να ξεκινήσει μια σειρά αλυσιδωτών χημικών αντιδράσεων μέσα μας».