H Mercedes EQS δείχνει τον δρόμο στην κατηγορία πολυτελείας

Η Mercedes έχει μια μεγάλη παράδοση στην κατηγορία πολυτελείας, την οποία έχουν δημιουργήσει η θρυλική 600 και κυρίως η εμβληματική S-Class που εξακολουθεί να είναι το πιο δημοφιλές μοντέλο της κλάσης της παγκοσμίως.

Η εταιρεία ήδη συνεχίζει αυτήν την παράδοση και την ιστορία της και στην ηλεκτρική εποχή της αυτοκίνησης που έχει αρχίσει και το πρώτο δείγμα γραφής της είναι η Mercedes EQS. H πολυτελής λιμουζίνα του μέλλοντος που είναι ήδη εδώ και αποτελεί, όπως συνηθίζει να κάνει η Mercedes στη συγκεκριμένη κατηγορία, την κορύφωση όσων είναι δυνατά σήμερα στην αυτοκινητοβιομηχανία – και μάλιστα, σε όλους τους τομείς.

Η EQS ανοίγει νέους δρόμους και σε ό,τι αφορά στην εμφάνισή της, η οποία επαναπροσδιορίζει το κλασικό σχήμα των τριών όγκων με το One Bow Design: Τον «σχεδιασμό του ενός τόξου», που προσδιορίζει τη συνολική της εικόνα και την κάνει να δείχνει ταυτόχρονα φουτουριστική αλλά και επιβλητική, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα μοντέλο αυτής της κατηγορίας.

Ταυτόχρονα, το One Bow Design καταφέρνει να «κρύψει» τις σεβαστές εξωτερικές της διαστάσεις -το μήκος της φτάνει τα 5,20 μέτρα- γεγονός που της εξασφαλίζει ένα δυναμικό στυλ, που ενισχύεται κι άλλο από στοιχεία όπως η κλειστή μάσκα που είναι διακοσμημένη με το αστέρι- σήμα της Mercedes.

Φυσικά, δεν απουσιάζουν οι φωτεινές λωρίδες μπροστά και πίσω που την εντάσσουν οπτικά στην οικογενειακή γραμμή των μοντέλων ΕQ, ενώ άξια λόγου και αναφοράς είναι η κορυφαία αεροδυναμική της (συντελεστής οπισθέλκουσας 0,20), η οποία συμβάλλει τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας και κατά συνέπεια την αύξηση της αυτονομίας όσο και στην εξασφάλιση ενός εσωτερικού που ξεχωρίζει με το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο θορύβου του. Αυτό μάλιστα, ακόμα και όταν η ταχύτητα με την οποία κινείται η EQS είναι ιδιαίτερα μεγάλη, γεγονός που βεβαίως ταιριάζει απόλυτα με ένα περιβάλλον First Class.

Όπως αυτό στην EQS, όπου οι επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους κυριολεκτικά τεράστιους χώρους σε συνδυασμό με υλικά κορυφαίας ποιότητας, προσοχή στη λεπτομέρεια καθώς και high end τεχνολογία.

Η τεχνολογία της Mercedes EQS γίνεται αντιληπτή, αν έχουν επιλεγεί οι προαιρετικές Automatic Comfort Doors, με το πολυ βρίσκεται ο οδηγός κοντά στο αυτοκίνητα καθώς η πόρτα του θα ανοίξει αυτόματα. Όσο για τις άλλες πόρτες, ανοίγουν επίσης αυτόματα μέσω του συστήματος infotainment.

Η EQS διαθέτει το πιο εξελιγμένο και μεγαλύτερο σύμπλεγμα οθονών της αυτοκινητοβιομηχανίας, την Hyperscreen, η οποία καλύπτει από άκρη σε άκρη το ταμπλό και είναι τόσο έξυπνη που μπορεί να μειώσει τη φωτεινότητας της οθόνης που βρίσκεται μπροστά από το συνοδηγό αν γίνει αντιληπτό πως αποσπάται η προσοχή του οδηγού.

Ο οδηγός άλλωστε, έχει στη διάθεσή του και ένα εντυπωσιακό Head Up Display εικονικής πραγματικότητας που του παρουσιάζει με εξαιρετική ευκρίνεια όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται. Ταυτόχρονα το MBUX, το σύστημα infotainment είναι και αυτό τόσο έξυπνο που όχι μόνο μαθαίνει τις προτιμήσεις του οδηγού και το συνοδηγού, αλλά μπορεί και να καταλάβει τις επιθυμίες του καθενός και να λειτουργήσει προληπτικά ερμηνεύοντας π.χ. τις χειρονομίες τους.

Πολλές από τις λειτουργίες του MBUX έχουν εξελιχθεί εστιάζοντας στην ηλεκτροκίνηση, ενώ και ο οδηγός μπορεί μέσω της εφαρμογής me Connect και να αντλεί πληροφορίες για το αυτοκίνητο στο smartphone του και να ελέγχει εξ αποστάσεως κάποιες από τις λειτουργίες.

Στην άνεση συμβάλλει και η στάνταρ πνευματική ανάρτηση Airmatic, ενώ στάνταρ είναι και τετραδιεύθυνση που καθιστά την EQS εξαιρετικά ευέλικτη αλλά και σταθερή στις μεγάλες ταχύτητες που μπορεί να αναπτύξει.

Για παράδειγμα, η κορυφαία AMG 53 4MATIC με τους δύο ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν συνδυαστικά 639 ίππους φτάνει μέχρι και τα 220 χλμ./ ώρα και χρειάζεται μόλις 3,8 δεύτερα για το 0-100 χλμ./ώρα.

Η εισαγωγική έκδοση της γκάμας είναι η EQS 350 των 286 ίππων, ενώ η δεύτερη με κίνηση στους πίσω μόνο τροχούς είναι η 450+ των 333 ίππων. Ακολουθούν οι τετρακίνητες 450, 500 και 580 4MATIC με συνδυαστική απόδοση 360, 449 και 523 ίππων, ενώ σε κάθε περίπτωση η μπαταρία έχει ενεργειακή χωρητικότητα 107,8 kWh. H οποία εξασφαλίζει αυτονομία που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 780 χιλιόμετρα, τιμή κορυφαία με βάση τα τρέχοντα δεδομένα των EVs.

Για τη φόρτιση της μπαταρίας, υπάρχει στάνταρ εσωτερικός (on board) φορτιστής 11 kW και προαιρετικά 22 kW, ενώ η μέγιστη ισχύς φόρτισης φτάνει τα 200 kW. Στην περίπτωση αυτή η φόρτιση έως το 80% της χωρητικότητας της πραγματικά μεγάλης μπαταρίας διαρκεί μόλις 31 λεπτά.

Πιο εντυπωσιακό είναι πως μια φόρτιση διάρκειας μόλις 15 λεπτών προσθέτει ενέργεια ικανή για να καλυφθούν μέχρι και 300 χιλιόμετρα.

Στη χώρα μας οι τιμές της επιβλητικής Mercedes EQS ξεκινούν από τις 125.800 ευρώ, ενώ διαθέσιμες είναι τέσσερις γραμμές εξοπλισμού: στάνταρ, AMG Line, Electric Line και Edition 1.


Πηγή