Τον Ιούνιο του 2019 εορτάζουμε τα 70 χρόνια της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ενόψει του εορτασμού, ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Άι Γουέι Γουέι σχεδίασε μια σημαία για να μας ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι μια γαλάζια σημαία, με μια πατημασιά από λευκές κηλίδες στο κέντρο της.

Ο Άι Γουέι Γουέι εμπνεύστηκε το σχέδιο όταν επισκέφθηκε πρόσφυγες Ροχίνγκγια στο Μπανκγκλαντές, που αναγκάστηκαν να φύγουν μετά από επιθέσεις εναντίον τους στη Μιανμάρ. Παρατήρησε ότι σχεδόν όλοι τους ήταν ξυπόλητοι.

Για τον Κινέζο καλλιτέχνη, η πατημασιά από γυμνό πόδι είναι σύμβολο που σχετίζεται με όλους όσοι αναγκάστηκαν να φύγουν. Πήρε 100 αποτυπώματα πατημασιών σε λάσπη από νέους και ηλικιωμένους και τα συνέθεσε στο σχέδιό του.

«Έχει να κάνει με την ταυτότητα του ανθρώπου» λέει ο Άι Γουέι Γουέι στο βίντεο που ετοιμάστηκε για την παρουσίαση της σημαίας.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι κάτι δεδομένο, αλλά κάτι που μπορούμε να κερδίσουμε μόνον με την άμυνά μας και τον αγώνα μας. Δεν υπάρχουν και πολλές ιδέες που σχετίζονται με αυτό το πολύ ευρύ, αλλά ταυτόχρονα πολύ ιδιαίτερο θέμα. Ως άνθρωποι, για όσο μπορούμε να ορθώσουμε ανάστημα ή να κάνουμε κάποια κίνηση, έχουμε μια πατημασιά, ένα αποτύπωμα» προσθέτει.

Ελπίζει ότι το σχέδιό του θα λειτουργήσει ως μια οπτική υπενθύμιση στον κόσμο να εκπαιδευτεί στη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία κατά τη γνώμη του έχει περάσει στη λήθη. Η σημαία του Άι Γουέι Γουέι ήταν παραγγελία στο πλαίσιο της εκστρατείας «Fly the Flag» (Υψώστε τη Σημαία), στην οποία συμμετέχει πλειάδα οργανισμών και φιλανθρωπικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Fuel, Amnesty International, Donmar Warehouse, Human Rights Watch, Liberty, National Theatre, Sadler’s Well, Tate Britain και Tate Modern.

Δείτε τον Αι Γουέι Γουέι να μιλά για τη δημιουργία του  

Θα είναι διαθέσιμη σε σχολεία, κοινότητες, γραφεία, νοσοκομεία και βιβλιοθήκες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο τους επόμενους έξι μήνες, και θα γίνει έπαρσή της για επτά ημέρες τον Ιούνιο, για τα εβδομηντάχρονα της Οικουμενικής Διακήρυξης. «Με τη φυσική και ψηφιακή έπαρση, η σημαία θα υπενθυμίσει στον κόσμο τη διεθνή δέσμευση για εξασφάλιση του ελάχιστου επιπέδου ασφάλειας και αξιοπρέπειας για κάθε άνθρωπο» τονίζουν οι διοργανωτές.
 


Πηγή