Υλικά
120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
80 γρ. ζάχαρη άχνη
240 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. βανίλια
15 γρ. νερό χλιαρό
1 κ.γ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
Για τη διακόσμηση
γλάσο
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 κ.σ. νερό
2 φλ. άχνη ζάχαρη
πολύ μικρές ελίτσες σοκολάτας
Εκτέλεση
Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη βανίλια, την κανέλα το αλάτι και μετά το νερό. Χτυπάμε το μείγμα λίγο ακόμα, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι και δουλεύουμε για 2 -3 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε κομματάκια ίσα με ένα αβγό και τα σκεπάζουμε με πετσέτα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C και στρώνουμε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι (κρατάμε τα υπόλοιπα σκεπασμένα να μην στεγνώσουν) σε φύλλο πάχους ½ εκ. Σχεδιάζουμε ένα φάντασμα σαν αυτό που δείχνει η εικόνα και το βάζουμε στο ταψί. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα κομματάκια της ζύμης. Τα μπισκότα πρέπει να έχουν απόσταση γύρω στα 2 εκ. ανάμεσα τους. Ψήνουμε στους 170°C για 12 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα διακοσμήσουμε.
Για τη διακόσμηση
Φτιάχνουμε το γλάσο λεμονιού: ανακατεύουμε το νερό με το χυμό σε μπολ και ρίχνουμε σιγά -σιγά τη ζάχαρη χτυπώντας συνέχεια με τον αβγοδάρτη, μέχρι να έχουμε ένα μείγμα κρεμώδες που να απλώνεται αλλά να μην πέφτει σαν σιρόπι. Αν χρειασθεί, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη ή λίγο νερό ακόμα, για να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε. Απλώνουμε το γλάσο επάνω στα μπισκότα-φαντάσματα, αφήνοντας μισό πόντο ακάλυπτο τριγύρω. Ιδανικά, το απλώνουμε με κορνέ αλλά και η βρεγμένη κυρτή μεριά ενός κουταλιού κάνει μια χαρά τη δουλειά της (ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας γλάσο επάνω στο μπισκότο και την απλώνουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού της σούπας) . Βάζουμε δύο σοκολατένιες ελίτσες για μάτια και μια για στόμα.
govastileto.gr