«Η εξυγίανση του ισολογισμού των τραπεζών παραμένει ζητούμενο, μέχρις ότου οι τράπεζες επανέλθουν στην κανονική λειτουργία τους, που είναι να χρηματοδοτούν την οικονομική δραστηριότητα», επεσήμανε ο Παναγιώτης Κορλίρας, πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, μιλώντας προχθές στην ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με θέμα «Η εμπειρία και τα διδάγματα της δεκαετούς κρίσης».
Το παραπάνω είναι ένα από τα προβλήματα που άφησε η κρίση, σύμφωνα με τον κ. Κορλίρα. Αλλο, σημαντικό, είναι το υψηλό ποσοστό της ανεργίας, ενώ ζητούμενο παραμένει η σημαντική αύξηση των επενδύσεων, μικρών και μεγάλων, που είναι απαραίτητη, είπε.
Στον δημοσιονομικό τομέα, ο κ. Κορλίρας αναφέρθηκε στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν, αλλά τόνισε ότι παραμένουν ζητήματα που πρέπει να προωθηθούν περαιτέρω, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα εξής:
• Η αξιολόγηση της αποδοτικότητας των δημοσίων δαπανών. Προς αυτή την κατεύθυνση, η υιοθέτηση του προϋπολογισμού προγραμμάτων (performance budgeting) και η τακτική διενέργεια επισκοπήσεων δαπανών (spending reviews) είναι κομβικής σημασίας.
• Η πλήρης μετάβαση σε λογιστική δεδουλευμένης βάσης (accrual based accounting).
• Η εναρμόνιση του τακτικού προϋπολογισμού με τον προϋπολογισμό δημόσιων επενδύσεων με σκοπό τον περιορισμό της υποεκτέλεσης που παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια, η οποία στερεί σημαντική ρευστότητα από την οικονομία.
• Η ενίσχυση της ικανότητας στην εκτίμηση του κόστους των μέτρων πολιτικής (policy-costing).
Το φορολογικό
Επίσης, τόνισε την ανάγκη, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ενός φορολογικού συστήματος που δεν τιμωρεί τους αναγκαστικά συνεπείς φορολογουμένους, μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και μιας ρεαλιστικής αντιμετώπισης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, με μια ευέλικτη σύμπραξη των πυλώνων που το χρηματοδοτούν.