Πράσινο φως άναψε χθες η Alpha Bank για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία εξετάζει η κυβέρνηση με στόχο να ανταποκριθεί στις προεκλογικές της εξαγγελίες, χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα στην απασχόληση και στην παραγωγικότητα της οικονομίας.
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της διεύθυνσης οικονομικών μελετών της τράπεζας, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση των αντίστοιχων υποκατώτατων αποδοχών για τους νέους εργαζομένους κάτω των 25 ετών από την 1η Φεβρουαρίου του 2019 δεν επέδρασε αρνητικά στην απασχόληση.
Στο διάστημα μεταξύ 2012 και 2019, σημειώνει, «η απασχόληση σημείωσε σταθερά θετικούς ρυθμούς μεταβολής, ενώ ειδικά το 2019 φαίνεται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν επέδρασε αρνητικά».
«Ως εκ τούτου», συνεχίζει το δελτίο, «εκτιμάται ότι μια νέα αντίστοιχη αύξηση, όπως αυτή του Φεβρουαρίου του 2019, δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση, καθώς μάλιστα αναμένεται να συνδυαστεί με αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2020: +0,9%, 2021: +2,2%), ως αποτέλεσμα των επενδύσεων που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν».
Η τράπεζα διερεύνησε τη σημασία δύο παραγόντων, οι οποίοι μετεβλήθησαν σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον η αγορά εργασίας θα παραμείνει σε φάση ανάκαμψης –την οποία ακολουθεί από το 2014– και θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος για αύξηση της απασχόλησης (σύμφωνα με την Κομισιόν προβλέπεται αύξηση 2,2% το 2019 και το 2020 και 1,4% το 2021, ενώ σύμφωνα με την ΤτΕ προβλέπεται αύξηση 2% το 2020 και 1,9% το 2021). Οι δύο αυτοί παράγοντες που διερεύνησε η Alpha Bank είναι η καταναλωτική εμπιστοσύνη και η μεταβολή του κατώτατου μισθού. Για την καταναλωτική εμπιστοσύνη επιβεβαιώνει ότι η ραγδαία βελτίωσή της αποτελεί θετικό μήνυμα για την πορεία της απασχόλησης. Για τον κατώτατο μισθό, όπως προαναφέρθηκε, διαπιστώνει ότι η αύξησή του δεν επέδρασε αρνητικά στην απασχόληση.