Οι ωρολογοποιοί της Ελβετίας έχουν κάποιες πολύ ειδικές «σχέσεις». Με τον χρόνο κατ’ αρχήν. Με τον πλούτο. Και με τη χλιδή σαν εργαλείο εντυπωσιασμού.

Πάρτε για παράδειγμα τον κατασκευαστή υπερπολυτελών χρονομηχανών – παύλα -κοσμημάτων Bucherer που θέλησε να επιδείξει την οικονομική του ισχύ, παραγγέλλοντας την ακριβότερη μοτοσυκλέτα του κόσμου.

Γνωστή και ως Harley-Davidson Blue Edition κατασκευάστηκε από το επώνυμο στον χώρο ελβετικό γκαράζ χειροποίητων μοτοκατασκευών Bündnerbike, με τελική τιμή το ένα εκατομμύριο εννιακόσιες χιλιάδες δολάρια.

bucherer4

Αν το νούμερο μοιάζει αλμυρό, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι η Blue Edition παραδίδεται μαζί με δύο ρολόγια χειρός της Bucherer. Οπότε τελικά μάλλον πρόκειται για «κελεπούρι».

Σύμφωνα με την επιθυμία του πελάτη, η Bündnerbike φόρτωσε τη μοτοσυκλέτα με ακριβώς 360 διαμάντια, εμφυτευμένα σε διάφορα σημεία της μοτοσυκλέτας. Οι τρέλες δεν σταματούν εδώ, αφού στη συναρμολόγηση της Blue Edition χρησιμοποιήθηκαν επίχρυσες βίδες και βρέθηκε χώρος για δύο μικρές προθήκες ασφαλείας, όπου πίσω από θωρακισμένο κρύσταλλο μπορεί ο ιδιοκτήτης να φυλάξει και να θαυμάζει το καινούργιο του ρολόι ή όποιο άλλο πολύτιμο τιμαλφές επιλέξει ως εξοπλισμό ασφαλείας στις περιπετειώδεις «εξορμήσεις» του ως το τοπικό μαγαζάκι του Bvlgari.

Οι θυρίδες είναι απόλυτα μονωμένες από το περιβάλλον, ακόμη και από τους κραδασμούς του ογκώδους αμερικάνικου V-2, καθώς εδράζονται σε ένα σύστημα δακτυλίων από σιλικόνη. Δευτερευόντως το ίδιο σύστημα λειτουργεί και σαν κουρδιστήρι για τον αυτόματο μηχανισμό των ωρολογίων Bucherer, ώστε να μην κουράζεται ο ιδιοκτήτης του με το βαρύ αυτό καθήκον.

bucherer2

Βάση της κατασκευής αποτέλεσε μια Harley Softail Slim S με απόδοση 100 ίππων. Η μοτοσυκλέτα απο- και επανα-συναρμολογήθηκε με 100% χειροποίητα ανταλλακτικά, για την κατασκευή των οποίων απαιτήθηκαν 2.500 εργατοώρες.

Το σύνολο κυριαρχείται από το ιριδίζον βαθύ μπλε χρώμα που έχει τη δική του ιστορία. Προτού κάθε τμήμα βαφτεί, επαργυρώθηκε επιμελώς –καλύφθηκε δηλαδή από μία στρώση μετάλλου με βάση το ασήμι. Έπειτα περάστηκε σε επτά επάλληλα στρώματα η μπλε βαφή.

Ο κινητήρας φωτίζεται από μέσα χάρη σε ειδικές λυχνίες LED που αντέχουν σε πολύ μεγάλες θερμοκρασίες. Μάλιστα χάρη στον φωτισμό αυτόν και μέσα από ειδικά «φινιστρίνια» στα καπάκια του κινητήρα, μπορεί κανείς να αποκτήσει οπτική πρόσβαση στον εκκεντροφόρο και τις επίχρυσες πεταλούδες της τροφοδοσίας, ακόμη και με τον κινητήρα σε λειτουργία.

bucherer3

Ο προβολέας, οι μανέτες, το εμπρός ελατήριο, τα αμορτισέρ της ανάρτησης και οι δίκαννες εξατμίσεις είναι επιμεταλλωμένες με ροζ χρυσό –προφανώς υπάρχει και τέτοιος. Και μη ξεχάσουμε τα μαρσπιέ, ειδικά επιχρυσωμένα ώστε να αντέχουν τις μοδάτες μπότες που απαιτούν οι «περιπετειώδεις» βόλτες στους αριστοκρατικούς πεζόδρομους των ακριβότερων πρωτευουσών του κόσμου.

Στις πάνω πλάκες, εκεί όπου κανονικά δένουν οι μπουκάλες των πιρουνιών, βρίσκουμε ενσωματωμένα δύο περιστρεφόμενα δαχτυλίδια της σειράς Dizzler (του Οίκου Bucherer φυσικά), προσθέτοντας κι αυτά το κατιτίς στην τιμή του τροχήλατου κοσμήματος.

bucherer5

Παρά το εντυπωσιακό του αποτελέσματος, η υπερβολική χλίδα καταλήγει μάλλον αποκρουστική. Χωρίς τις καρακίτς διαμαντέ και επίχρυσες πινελιές, το σύνολο θα μπορούσε να είναι συμπαθητικό και cool, ειδικά σαν όχημα για την Mystique (τη μεταλλαγμένη μεταμορφώσιμη ηρωίδα της Marvel).

Πέρα από την παρακμιακή πολυτέλεια πάντως, οι γραμμές της μοτοσυκλέτας καθαυτές είναι ελκυστικές και η ποιότητα του φινιρίσματος ουράνια. Τα οδικά χαρακτηριστικά της Bucherer Harley-Davidson Blue Edition δεν νομίζουμε πως ενδιαφέρουν κανέναν. Αμφιβάλλουμε αν θα οδηγηθεί ποτέ σε δημόσιο δρόμο -–έστω κι αν αιτία για αυτό είναι η αδυναμία ασφάλισής της.

bucherer6

Αναντίρρητα η σημαντικότερη επίδοσή της είναι η άκρατη επίδειξη της οικονομικής επιφάνειας του ιδιοκτήτη και ο βίαιος εντυπωσιασμός του κάθε θεατή, είτε αυτός είναι κοινός θνητός, είτε ένοικος των Γκστάαντ αυτής της γης.

bucherer7bucherer8

Δείτε το μοναδικό δημιούργημα στο βίντεο:


ΠΗΓΗ