Με μερικές απλές κινήσεις, η Ντόρτμουντ έχει προετοιμάσει το έδαφος για την ερχόμενη χρονιά, έχοντας «πορώσει» παράλληλα τους φιλάθλους της

Παλιά της τέχνη κόσκινο. Η Ντόρτμουντ για ακόμα μια φορά πουλάει το «κανόνι» της και καλύτερο της παίκτη, όντας αδύνατο να τον κρατήσει στην ομάδα της. Ο Έρλινγκ Χάαλαντ αποχωρεί και επίσημα παρελθόν από τους Βεστφαλούς την 1η Ιουλίου για την Μάντσεστερ Σίτι. Για πρώτη φορά όμως είναι αρκετά πιθανό πως αυτή η απουσία δεν θα την κλονίσει αγωνιστικά τόσο πολύ, όσο τις υπόλοιπες φορές που αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα. Ίσα-ίσα, οι φίλαθλοι της ανυπομονούν για τη νέα σεζόν που πλησιάζει.

Η φυγή του Χάαλαντ ανοίγει νέες πόρτες στο
Ντόρτμουντ

Μόλις στα 21 του, ο Έρλινγκ Χάαλαντ έγινε «υπερβολικά μεγάλος» για τη Ντόρτμουντ. Έχοντας περάσει ήδη δυόμιση σεζόν στη Βεστφαλία, ο Νορβηγός από ένα τεράστιο ταλέντο έγινε γκολτζής παγκόσμιας κλάσης. Το πείραμα που επιχείρησαν οι άνθρωποι της ομάδας τον Ιανουάριο του 2020 στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, μιας και οι ίδιοι μπόρεσαν να πάρουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν από τον παίκτη τους. Από τις ημέρες των διαπραγματεύσεων με την Σάλτσμπουργκ, Βάτσκε και Ζορκ ήξεραν πως αργά ή γρήγορα ο νεαρός Νορβηγός θα αποχωρούσε κάποια μέρα. Για αυτό άλλωστε και ο δαιμόνιος Μίνο Ραϊόλα, έθεσε την ρήτρα αποδέσμευσης που ενεργοποιήθηκε φέτος, «μόλις» στα 60 εκατομμύρια ευρώ. Ένα ποσό πολύ χαμηλότερο από τη σημερινή αξία του (150 εκατομμύρια ευρώ) και ταυτόχρονα προσιτό για τα μεγαθήρια της Ευρώπης.

Η ύπαρξη αυτής της ρήτρας είχε επηρεάσει και τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Τους τελευταίους μήνες δεν ήταν ο ίδιος, παρά τις προσπάθειες του να κρύψει αυτή την αλλαγή. Συνεχόμενα προβλήματα τραυματισμών και μέτρια φόρμα είχαν κάνει τη Ντόρτμουντ να μάθει να ζει χωρίς αυτόν. Όσο δύσκολο και αν ήταν αυτό. Το κλαμπ έκανε την προσπάθεια να τον κρατήσει με νέο συμβόλαιο, ήρθε η ευγενική άρνηση και η αναζήτηση του επόμενου ξεκίνησε.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε, η σύνδεση του Καρίμ Αντεγέμι με τα μεταγραφικά ρεπορτάζ της ομάδας. Ο 18χρονος γκολτζής της Σάλτσμπουργκ συνδέθηκε ουκ ολίγες φορές με μεταγραφή σε ομάδες της Αγγλίας και της Ισπανίας. Ο ίδιος όμως επέλεξε τη Γερμανία και τη Ντόρτμουντ. Όπως και τελικά ανακοινώθηκε, μόλις μια ώρα μετά την επίτευξη συμφωνίας με τη Σίτι για τον Νορβηγό φορ.

«Χτίσιμο» στην άμυνα από την αρχή και με σωστό τρόπο

Τόσο ο Χάαλαντ, όσο και οι προκάτοχοι του, δείχνουν το δυνατό σημείο του συλλόγου διαχρονικά. Την επίθεση. Παρότι στη γραμμή κρούσης όμως η ομάδα πετά φωτιές, η άμυνα είναι το μόνιμο πρόβλημα. Τελευταίο καλό δίδυμο στα μετόπισθεν, αυτό των Ματς Χούμελς και Νέβεν Σούμποτιτς. Καθόλου τυχαίο που από τότε έχει να δει και πρωτάθλημα. Με την ποιότητα της εν λόγω γραμμής εξαιρετικά χαμηλά, η σκούπα ήταν αναπόφευκτη. Ο Μάνουελ Ακάντζι είναι θέμα χρόνου να πουληθεί, ενώ ο Νταν Αξέλ Ζαγκαντού και ο Μάρτιν Πόνγκρασιτς θα αποχωρήσουν άμεσα. Παράλληλα, ο Ματς Χουμελς λογικά θα βγει εκτός βασικής ενδεκάδας, δίνοντας βοήθειες ως ρολίστας.

Στη θέση των παραπάνω παικτών, καταφθάνουν δύο ποδοσφαιριστές με σαφώς μεγαλύτερη ποιότητα. Πρώτος και καλύτερος, ο Νίκλας Ζίλε εγκατέλειψε την Μπάγερν για να ηγηθεί στη Βεστφαλία. Αψηφώντας αρκετά πιο παχυλά συμβόλαια από άλλους συλλόγους, ο 26χρονος επέλεξε τη Ντόρτμουντ ως επόμενο σταθμό της καριέρας του. Ίσως και για να «μπει στο μάτι» των Βαυαρών που δεν τον ανανέωσαν νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, οι Βεστφαλοί προσθέτουν έναν εξαιρετικό παίκτη στο ρόστερ τους, «στερώντας» τον παράλληλα από τη μεγάλη τους αντίπαλο.

Ο Νίκο Σλότερμπεκ της Φράιμπουργκ είναι ο παίκτης που θα πλαισιώσει τον Ζίλε στην άμυνα. Στην εξαιρετική πορεία των «μπράισγκαου» τη φετινή σεζόν, o νεαρός κεντρικός αμυντικός έκανε εξαιρετικά πράγματα. Ανίκητος στον αέρα, με καλή τοποθέτηση και εύστοχα τάκλιν, καταφθάνει για να καλύψει τα τεράστια προβλήματα της Ντόρτμουντ. Όλα αυτά με τιμή αγοράς το αρκετά χαμηλό ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αλλαγή αθλητικού διευθυντή που φέρνει νέες μεταγραφικών τακτικών.

Είναι γνωστό εδώ και αρκετούς μήνες, πως ο Μίκαελ Ζορκ αποχωρεί στο τέλος της τρέχουσας σεζόν από τη θέση του. Ο επί 24 χρόνια αθλητικός διευθυντής και θρύλος του συλλόγου, δίνει τη θέση του σε μια παρόμοια φιγούρα. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Σεμπάστιαν Κελ, ο οποίος αν και αποσύρθηκε το 2015 δεν σταμάτησε να βρίσκεται στο πλευρό της ομάδας. Αρχικά ως διευθυντής και πλέον ως επικεφαλής του αθλητικού τμήματος.

Παρότι επίσημα θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα τον Ιούλιο, ο Κελ έχει ήδη ξεκινήσει να ασκεί τα νέα του καθήκοντα. Με σημαντικό ρόλο πίσω και από τις τρεις μεταγραφές, δείχνει να έχει επίγνωση των προβληματικών θέσεων. Και το κυριότερο είναι πως δεν διστάζει να δώσει χρήματα, αν θεωρήσει πως το ρίσκο αξίζει. Στρατηγική αρκετά διαφορετική, από αυτή που είχε υιοθετήσει τις τελευταίες σεζόν ο προκάτοχος του.

Η άμεση κινητοποίηση στη μεταγραφική αγορά και οι στοχευμένες αγορές, δείχνουν τον στόχο που έχει ο σύλλογος. Να ξεκολλήσει από την στασιμότητα. Πλέον, στόχος δεν είναι μόνο η ανάπτυξη ταλέντων, που κάποια στιγμή θα φύγουν. Σλότερμπεκ και Ζίλε μπορούσαν να υπογράψουν όπου ήθελαν, καθώς υπήρχε ήδη ενδιαφέρον πιο ισχυρών ομάδων. Ωστόσο επέλεξαν τη Ντόρτμουντ. Κάτι που δείχνει πως το δικό τους όραμα, συμβαδίζει με αυτό του συλλόγου.


Πηγή