Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, οι πιέσεις των ΗΠΑ εντείνονται, καθώς αυτή την περίοδο πολλοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι κινούνται προς τη διενέργεια μεγάλων προμηθειών εξοπλισμού.

Συνεχίζει ο αμερικανικός παράγων τις πιέσεις για το θέμα του εξοπλισμού των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G). Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα οι πιέσεις εντείνονται, καθώς αυτή την περίοδο πολλοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι κινούνται προς τη διενέργεια μεγάλων προμηθειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού κινητής. Και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι πιέσεις αυτές αρχίζουν να φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Στην χώρα μας, μετά τις πρόσφατες επαφές Αμερικανών με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την παρεμπόδιση της περαιτέρω διείσδυσης της Huawei στην ελληνική αγορά, πληροφορίες αναφέρουν ότι την Ελλάδα πρόκειται σύντομα να επισκεφθούν εκ νέου, παράγοντες του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Αυτή τη φορά, μάλιστα, οι επισκέπτες θα συνοδεύονται από εκπροσώπους της αμερικανικής βιομηχανίας για να αντιπροτείνουν εναλλακτικές λύσεις στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς. Τα ραντεβού με τους Ελληνες πολιτικούς και εκπροσώπους της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών φέρεται ότι κλείνονται για τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Στη χώρα μας, παρά την υποβάθμιση της σημασίας του θέματος από την  κυβέρνηση και τη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών, οι πιέσεις των Αμερικανών ήδη έχουν αποδώσει, καθώς οι εταιρείες ετοιμάζονται να προμηθευτούν εξοπλισμό αξίας πάνω από 500 εκατ. ευρώ στα επόμενα δύο-τρία χρόνια. Η Cosmote, η οποία τώρα διενεργεί διαγωνισμό προμήθειας ραδιοεξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας 4ης και 5ης γενιάς (4G&5G), απέκλεισε οριστικά τη Huawei από τη λίστα των προμηθευτών του διαγωνισμού. Αν και η κινεζική εταιρεία είχε λίγες πιθανότητες να εμβολίσει τους παραδοσιακούς προμηθευτές της Cosmote, Ericsson και Nokia, εν τούτοις η διοίκηση του ελληνικού ομίλου άφηνε κάποιες χαραμάδες για συζητήσεις με τον κινεζικό παράγοντα.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνέτειναν δύο παράγοντες: πρώτον, η μέχρι πρόσφατα η συνεργασία της μητρικής Deutsche Telekom με την Huawei και δεύτερον, το ανυπέρβλητα χαμηλότερο κόστος των Κινέζων κατασκευαστών.  «Αν οι Κινέζοι μείνουν εκτός της Cosmote, τότε ο όμιλος θα έχει ένα οικονομικό μειονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού», παρατηρούσε πριν από λίγες εβδομάδες υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου. Σημειώνεται ότι τόσο η Vodafone όσο και η Wind βασίζονται αποκλειστικά για την ανάπτυξη του ραδιοδικτύου τους (κεραίες, σταθμοί βάσης κ.λπ.) σε εξοπλισμό Huawei.

Η κατάσταση άλλαξε  άρδην το τελευταίο διάστημα –κυρίως μετά τον Νοέμβριο. Ο όμιλος Vodafone πριν από λίγες εβδομάδες προκήρυξε διαγωνισμό προμήθειας σταθμών βάσης για 14 χώρες μεταξύ των οποίων Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Τουρκία, Ισπανία κ.ά. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός προμήθειας εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο αυτή την περίοδο, με τις προμήθειες να αφορούν 100.000 σημεία που θα καλύπτουν τις επικοινωνιακές ανάγκες 400 εκατ. ανθρώπων.

Η εταιρεία, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, δεν θα απευθυνθεί αποκλειστικά στους παραδοσιακούς κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Αντίθετα, ενδιαφέρεται να αποκτήσει ραδιοεξοπλισμό ανοικτής αρχιτεκτονικής (Οpen Radio Access Network ή ORAN) που τώρα προωθεί κυρίως η αμερικανική βιομηχανία, ως αντίβαρο στη σινοευρωπαϊκή κυριαρχία (Ericsson, Nokia, Huawei, ZTE) στην αγορά του ραδιοεξοπλισμού. Φαίνεται δηλαδή ότι τουλάχιστον στη Βρετανία οι αμερικανικές πιέσεις απέδωσαν.

Το ίδιο όμως συνέβη και στην καρδιά της Ευρώπης, η οποία φαίνεται ότι πλέον υιοθετηθεί ώς ένα βαθμό τις ανησυχίες των ΗΠΑ. Τα συμπεράσματα του συμβουλίου των υπουργών Τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε. που συνήλθε την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, αποτελούν έμπρακτη απόδειξη, δεδομένου ότι είναι γεμάτα επισημάνσεις και προτροπές σχετικά με την αναγκαιότητα διασφάλισης των δικτύων 5ης γενιάς.

«Η ασφάλεια του 5G θεωρείται συνεχής διαδικασία, η οποία ξεκινά με την επιλογή των πωλητών και καλύπτει την όλη διαδικασία παραγωγής των στοιχείων του δικτύου και τη διάρκεια ζωής της λειτουργίας των δικτύων… Θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη μη τεχνικοί παράγοντες όταν καταρτίζεται το προφίλ κινδύνου ενός προμηθευτή, τα δε κρίσιμα για την εθνική ασφάλεια στοιχεία θα πρέπει να προέρχονται μόνο από αξιόπιστα μέρη», είναι μερικές από τις επισημάνσεις της σχετικής ανακοίνωσης του συμβουλίου υπουργών.

«Η Ευρώπη άφησε την παραδεκτή ουδετερότητά της και πλέον μετακινήθηκε ένα κλικ προς την πλευρά των ΗΠΑ», σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, την επομένη του συμβουλίου. Αυτό φάνηκε και στην απόφαση της Deutsche Telekom να «παγώσει» προς το παρόν τις προμήθειες εξοπλισμού 5G, μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό.

Τυχόν μετατόπιση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό –κάτι που θεωρείται σίγουρο καθώς οχυρώνεται στον συνεχιζόμενο σινοαμερικανικό τεχνολογικό πόλεμο πίσω από τις αποφάσεις της Ε.Ε.– θα δημιουργήσει πρόβλημα στις εταιρείες Vodafone και Wind. Οι δύο τελευταίες όχι μόνον βασίζονται τον ίδιο προμηθευτή, τη Huawei αλλά και αναπτύσσουν από κοινού τον βασικό κορμό των δικτύων τους, μέσω της θυγατρικής εταιρείας Victus. Αυτό σημαίνει μικρότερα κόστη ανάπτυξης και συντήρησης του δικτύου τους.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι εφικτή μια αλλαγή δικτυακής υποδομής. Ηδη έχει συμβεί μια φορά, όπου οι δύο εταιρείες κινητής, ενώ βασίζονταν στην Ericsson στο παρελθόν, κατά στη διάρκεια της κρίσης μετακινήθηκαν οριστικά στη Huawei.

Βεβαίως, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στον κανόνα, όπως η Πορτογαλία η οποία γνωστοποίησε στις ΗΠΑ ότι δεν θα απαγορεύσει στη Huawei τη συμμετοχή στις προμήθειες εξοπλισμού δικτύων κινητής 5ης γενιάς. Αντίθετα, όπως υποστήριξαν κυβερνητικά στελέχη, θα εφαρμοστούν αυστηροί κανόνες ελέγχου όλων των προμηθειών. Η απόφαση αυτή αποδόθηκε από πολλούς στον στενό εναγκαλισμό του πορτογαλικού τραπεζικού συστήματος με τον κινεζικό παράγοντα.

kathimerini.gr