Αρχικά ο κ. Λοβέρδος μίλησε για την απόφαση του δικαστηρίου για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
«Κατανοώ πλήρως τις αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας, και εγώ το βρίσκω λίγο «περίεργο» αυτό που συνέβη. Από την άλλη πλευρά ζούμε σε ένα κράτος δικαίου και τις αποφάσεις τις παίρνει το δικαστήριο. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε αν το δικαστήριο έχει κάνει λάθος ετυμηγορία να το διορθώσει. Υποθέτω και ο εισαγγελέας θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής. Αυτές είναι οι διαδικασίες της δικαιοσύνης και αποφασίζει το δικαστήριο. Εμείς αλλάξαμε τον ποινικό κώδικα, γιατί αυτή η απόφαση ελήφθη βάσει του ποινικού κώδικα που μετέτρεψε κάποια κακουργήματα σε πλημμελήματα με αποτέλεσμα να συμβεί αυτό που τελικά συνέβη. Αυτό που συνέβη είναι οδυνηρό, το να μην τιμωρείται κάνεις αλλά από την άλλη πλευρά τα δικαστήρια δικάζουν επί τη βάσει των νόμων. Ο νόμος άλλαξε, εμείς τον ξανά αλλάξαμε ούτως ώστε σε τέτοιες περιπτώσεις να υπάρχει αυστηρότερη τιμωρία στην οποία ως ΝΔ πιστεύουμε.
Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε πως, «νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που θα δικαιώνει τον πόνο στον άνθρωπο. Έχω βαρεθεί τον λαϊκισμό της ΝΔ σε σχέση με τον ποινικό κώδικα. Το τι προβλέπει ο ποινικός κώδικας το 2019 δεν έχει να κάνει με το εάν είναι πλημμέλημα ή κακούργημα, αυτό έχει να κάνει με τις λειτουργίες της δικαιοσύνης. Αυτό που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποτέλεσμα μιας πολύχρονης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής από ειδικούς. Δεν ήταν ένα δημιούργημα που έκατσε και το έκανε μόνος του ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης. Ο κ. Μητσοτάκης «πάτησε» τότε στην τραγωδία Μάτι για τις εκλογές του 2019. Και σήμερα, με το που «βγήκε» στις εκλογές, αναβάθμισε πολλούς οι οποίοι καταδικάστηκαν σε επίπεδο Πυροσβεστικής ή Αστυνομίας. Το πρώτο σοκ που είχαν οι κάτοικοι του Ματιού ήταν αυτό».
Ο κ. Κατρίνης τόνισε με την σειρά του πως, «είναι πλήρως και απόλυτα κατανοητή η οργή των συγγενών για μια δικαστική κρίση η οποία είναι αναντίστοιχη με το κοινώς περί δικαίου αίσθημα. Όλοι κατανοούμε ότι κάτι δεν είναι ισοβαρές. Το πρώτο είναι η μεγάλη καθυστέρηση της δικαιοσύνης, είναι ορατός ο κίνδυνος παραγραφής και δεύτερον, την στιγμή που 6 στους 10 έχουν δηλώσει πως δεν εμπιστεύονται την λειτουργία της δικαιοσύνης, έρχεται αυτό και ενισχύει αυτή την κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στους θεσμούς. Οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές αλλά επιδέχονται κριτικής. Βλέπουμε καθυστέρηση στις λειτουργίες της δικαιοσύνης, αποφάσεις που 4 αξιωματικοί μπορεί να ευθύνονται αλλά μπορεί και να μην εκτίσει κανείς την προβλεπόμενη ποινή γιατί μπορεί να παραγραφεί η υπόθεση. Να αξιολογήσουμε ότι 9 στους 10 υποστηρικτές της ΝΔ ρίχνουν ευθύνη για συγκάλυψη. Όλα αυτά που γίνονται εξοργίζουν τους πολίτες».
Για την απόφαση να προσχωρήσει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σπίρτζης σχολίασε πως, «δεν έρχεται ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ως επικοινωνιακή ομάδα. Υπάρχουν στελέχη που έχουν προσχωρήσει σε άλλα κόμματα και που αντιμετωπίζουν την ΝΔ ως ξένο κόμμα».
Πηγή