Η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος (10/8) θα είναι η πιο λαμπρή

Το φεγγάρι της 10ης Αυγούστου θα είναι ιδιαιτέρως λαμπρό καθώς η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος αναμένεται να βρεθεί στη μικρότερη απόσταση από τη Γη κατά την τροχιά της.

Κατά το περίγειο, όπως είναι ο επιστημονικός όρος του φαινομένου, η Σελήνη βρίσκεται 49.890 χλμ. πιο κοντά στη Γη. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει περίπου κάθε 13 μήνες αλλά δεν είναι πάντα ορατό λόγω κακοκαιρίας ή νέφωσης.

Το Σάββατο, αντίθετα, λόγω της πανσελήνου το φεγγάρι θα είναι πιο λαμπρό κατά 14% έως 30% σε σχέση με το συνηθισμένο.

«Δεν θα νιώθετε ότι το φεγγάρι είναι μεγαλύτερο γιατί δεν υπάρχει σημείο αναφοράς προς σύγκριση αλλά σίγουρα θα το νιώσετε πιο φωτεινό» εξήγησε ο αστρονόμος Τόνι Μπέρεντσεν μιλώντας στο ABC.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη νύχτα της πανσελήνου στις 10 Αυγούστου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τον ολοκληρωμένο κατάλογο με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία που θα παραμείνουν ανοιχτά σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι 15 χώροι που προστίθενται στον αρχικό κατάλογο είναι οι εξής:

Αρχαιολογικός Χώρος Αβδήρων, ο οποίος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από τις 19:30 έως τις 23:00.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Θεσσαλονίκη): Μουσική εκδήλωση με το πενταμελές μουσικό συγκρότημα «Από πριν και από μετά» με επικεφαλής τον συνθέτη και μουσικό Γιώργο Σηφάκη, στο αίθριο του Μουσείου, στις 21:00.

Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών: «Μουσικές από την Οικουμένη του Μεγάλου Αλεξάνδρου» με τους Baris Bal και Görkem Ökten Saoulis (Selâniknâğme). Έναρξη στις 21:30. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Βέροιας.

Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας: «Τραγούδια από την Ελλάδα και όχι μόνο» με τους Α. Παπαϊωάννου (ούτι- σάζι), Δ. Ντάκα (φωνή- κρουστά) και Α. Μαχαιρίδη (ακορντεόν). Ώρα έναρξης 21:30. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Πέλλας και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Πέλλας.

Αρχαιολογικός Χώρος Λόγγου Έδεσσας: «Ρομαντικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι και μελωδίες από τον κινηματογράφο» από τους Ειρήνη Κουρδάκη (τραγούδι), Φοίβo Φίλκα (πιάνο), Γιάννη Ανδρόνογλου (κιθάρα) και Μιλτιάδη Κασσάρα (βιολοντσέλο). Ώρα έναρξης 21:00. Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Έδεσσας.

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας: «Από την οδό ονείρων στον σταυρό του νότου: τραγούδια για το αυγουστιάτικο φεγγάρι» με τους Θανάση Τσολάκη (φωνή) και Μιχάλη Γούτη (πιάνο). Ωρα έναρξης 22:00.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης: Παρουσίαση φωτογραφικής έκθεσης του Γιώργου Αθανασόπουλου με τίτλο «Φωτο- γράφοντας την Ιστορία. Αποσπάσματα του Χρόνου» από τον καλλιτέχνη. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις.

Δημοτικός χώρος έναντι μνημείου Λέοντα στον Αρχαιολογικό Χώρο Χαιρώνειας. Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας. Διοργάνωση εκδήλωσης έντεχνης μουσικής από τον Δήμο Λεβαδέων.

Οθωμανικό Τέμενος Εμίρ- Ζαδέ (Χαλκίδα): Θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στον χώρο του οθωμανικού τεμένους και τα γειτονικά μεσαιωνικά μνημεία της Χαλκίδας.

Αρχοντικό Τσικλητήρα και Κτίριο Πασά (Πύλος). Την Κυριακή 10/8, οι εκθέσεις της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων με θέμα «Βυθισμένα Ταξίδια, Ανθρώπινες Εξερευνήσεις: “Ιχνη σημαίνοντα στις θάλασσες της Πελοπονήσου» (Κτίριο Πασά) και η «Έκθεση των αντικειμένων του Γάλλου φιλέλληνα Rene Puaux» στο Αρχοντικό Τσικλητήρα, στο παλαιό λιμάνι της Πύλου, θα παραμείνουν ανοιχτές για το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 12:00 έως τις 24:00. Τη Δευτέρα 11/8, σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου Νέστορος, στον προαύλιο χώρο της έκθεσης στο αρχοντικό Τσικλητήρα, στο παλαιό λιμάνι της Πύλου, θα πραγματοποιηθεί έντεχνη μουσική βραδιά με τον συνθέτη Θοδωρή Ξυδιά με τίτλο «Ελλάδα τα φεγγάρια σου, τ” άστρα και οι γειτονιές σου».

Αρχαιολογικός Χώρος Ασσίνης (Αργολίδα): Στις 9/8 θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στον Μάνο Χατζηδάκη, σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από τις 20:00 έως τις 24:30.

Αρχαιολογικός Χώρος Στράτου (Αιτωλοακαρνανία): Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου (Αιτωλοακαρνανία): Εκδήλωση με τίτλο «Η ναυμαχία του Άκτιου».

Αρχαιολογικός Χώρος Μαλίων (Κρήτη). Θεατρική παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Χερσονήσου.

 

 

 

Πηγή:tribune.gr