Το παιδί, όπως και σε όλα τα πράγματα, μαθαίνει να διαχειρίζεται τα χρήματα με το να βλέπει πώς φέρεστε εσείς. Συμπεριφερθείτε λοιπόν με υπευθυνότητα και σκεφτείτε τι μηνύματα στέλνετε στο παιδί όταν τα ξοδεύετε. Τα θετικά μηνύματα που μπορείτε να στείλετε είναι η αποταμίευση, οι προτεραιότητες στις αγορές, η σκληρή δουλειά, η οργάνωση στις υποχρεώσεις των λογαριασμών και η αποφυγή παρορμητικών άσκοπων αγορών.

Όσο το παιδί μεγαλώνει, επιτρέψτε του να διαχειρίζεται το ίδιο το χαρτζιλίκι του. Δώστε του ελευθερία αλλά θέστε ξεκάθαρες οδηγίες ως προς την καλή διαχείριση. Το παιδί θα κάνει λάθη γιατί μπορεί να ξοδέψει όλα τα χρήματα με μία αγορά αλλά μπορείτε να μιλήσετε για αυτό και τι έμαθε από την εμπειρία.

Συμβουλές διαχείρισης

  • Ενθαρρύνετέ το να βρει τις τιμές των μεταφορών του ώστε να βρείτε μαζί τις πιο οικονομικές επιλογές
  • Αν είναι στην προεφηβεία, δώστε του λεφτά για να ξοδέψει σε μία ημέρα ώστε να μάθει πώς να το κάνει σωστά
  • Αφήστε το να κάνει μπάτζετ για χριστουγεννιάτικα δώρα και ευχετήριες κάρτες.
  • Εντάξτε τον έφηβο στις οικογενειακές συζητήσεις για διακοπές
  • Ενημερώστε το για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας

Αποταμίευση

Έτσι μαθαίνουν να αναπτύσσουν υπεύθυνες συνήθειες στον οικονομικό τομέα και να μαζεύουν λεφτά. Μπορεί να ανοίξει ένα λογαριασμό για να βάζει τα λεφτά εκεί ώστε να μην τα ξοδέψει και να μάθει να κάνει σύγκριση τιμών- ποιότητας όταν θέλει να αγοράσει κάτι. Εξίσου σημαντικό είναι να ξέρει πως αν χρειαστεί να δανειστεί χρήματα, θα πρέπει να τα ξεπληρώσει άμεσα ή να φτιάξει ένα πλάνο για να επιστρέψει ένα μεγαλύτερο ποσό σε δόσεις.


Πηγή