Ο εγκέφαλος των παιδιών έχει μία απότομη ανάπτυξη όταν είναι μικρά. Μέχρι τα 6, ο εγκέφαλος έχει ήδη φτάσει το 90-95% του ενήλικου μεγέθους. Αλλά χρειάζεται ακόμα δρόμο μέχρι να λειτουργεί και σαν ενήλικας. Κάποιες αλλαγές συμβαίνουν πριν την εφηβεία αλλά κάποιες συνεχίζουν και αργότερα. Η αλλαγή εξαρτάται από την ηλικία, την εμπειρία και τις ορμονικές αλλαγές.
Η εφηβεία είναι η περίοδος σημαντικών αλλαγών και ανάπτυξης στον εγκέφαλο. Η βασική αλλαγή είναι ότι οι συνδέσεις που δεν χρησιμοποιούνται στη σκέψη και την επεξεργασία αποδυναμώνονται ενώ δυναμώνουν άλλες. Έχετε παρατηρήσει ότι ο τρόπος σκέψης του παιδιού σας είναι κάποιες φορές πολύ ώριμος, ενώ άλλες λειτουργεί παράλογα και παρορμητικά; Αυτό συμβαίνει λόγω των δομικών αλλαγών μπροστά και πίσω στον εγκέφαλο.
Πώς θα ενθαρρύνετε την καλή συμπεριφορά και την ενδυνάμωση των θετικών εγκεφαλικών συνδέσεων
- Αφήστε το παιδί να πάρει υγιή ρίσκα
- Βοηθήστε το να εκφράσει δημιουργικά τα συναισθήματά του
- Μιλήστε για τις αποφάσεις του βήμα βήμα.
- Θέστε όρια αλλά να είστε ελαστική όταν χρειάζεται
- Να είστε ένα καλό και θετικό πρότυπο για τον έφηβο
- Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά
- Μείνετε συνδεδεμένη μαζί του και διατηρήστε την καλή και ουσιαστική επικοινωνία
- Κάντε το να νιώσει ασφάλεια μέσα από τις οικογενειακές ρουτίνες
Το εφηβικό άγχος κάνει το παιδί πιο ευάλωτο και επιρρεπές σε αλκοόλ και κάπνισμα αλλά και σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές. Αντί να είστε υπερπροστατευτική, γίνετε μέρος της ζωής του αλλά διακριτικά. Η ανοιχτή σχέση μαζί του του επιτρέπει να σας μιλήσει για όλα όσα του απασχολούν. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και ανταποκρίνεται διαφορετικά στο άγχος.
Πηγή