Σχολιάζοντας τα περιστατικά bullying σε βάρος μαθητών, τα οποία ολοένα και πληθαίνουν στα σχολεία της χώρας μας, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που έλαβε το υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

«Υπάρχουν φαινόμενα bullying που είναι δυσάρεστα, καταδικαστέα και οφείλει η πολιτεία να τα αντιμετωπίσει. Το σχολικό περιβάλλον φαίνεται πως έχει τέτοια φαινόμενα, πήραμε νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά αυτό έχει ως προϋπόθεση και αποτέλεσμα επιμόρφωσης και εμπλοκής των εκπαιδευτικών και των γονέων, δυνατότητα να κατατίθεται σε ψηφιακή πλατφόρμα το περιστατικό ανώνυμα όταν πρόκειται για μαθητές, να υπάρχει μέσω ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών η δυνατότητα προληπτικής αντιμετώπισης», δήλωσε.

«Υπάρχει τιμωρία που οι ειδικοί θα υποδείξουν. Οι τιμωρίες δεν περιορίζονται στα παιδιά – θύτες, αλλά μπορεί να φτάσει και στους εκπαιδευτικούς, εάν και εφόσον αποδειχτεί ότι έχουν πλημμελή επιμέλεια των παιδιών. Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι της τελευταίας χρονιάς, η ένταση και η δημοσιότητά τους δεν θεωρώ ότι προκαλεί μιθριδατισμό», σχολίασε η υφυπουργός Παιδείας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα του χιπ χοπ καλλιτέχνη Μιθριδάτη με τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ως ομοφοβικές και σεξιστικές τις απόψεις του, όπως αυτές φαίνονται από τα tweets του. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης ανέφερε πως οι αναρτήσεις αυτές αποτελούν χιούμορ, με την υφυπουργό Παιδείας να αναφέρει πως είναι κακής ποιότητας χιούμορ.

«Υπέρ σύγχρονης και δημόσιας εκπαίδευσης, κατά του σχολείου αγοράς»

Σχετικά με το ζήτημα του bullying ο κος Αμανατίδης ανέφερε πως αποτελεί κομμάτι της ευρύτερης βίας, ενώ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας δήλωσε πως οι εκπαιδευτικοί σχολίασαν πως βλέπει ουδέτερα το ζήτημα και δεν προχωρά σε ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να δοθεί βάση στην πρόληψη. «Η πρόληψη έρχεται από την ανάπτυξη ενός σχολείου δημοκρατικού και συμπεριληπτικού, που προάγει την αλληλοκατανόηση. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως το τι κλίμα υπάρχει στο σχολείο, εάν υπάρχουν οι αναγκαίοι εκπαιδευτικοί στις σχολικές μονάδες, οι σχολικοί ψυχολόγοι. Θέλουμε ένα σχολείο που να έχει σύγχρονη, δημοκρατική, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, όχι ένα σχολείο της αγοράς», σχολίασε.

«Στην εκπαίδευση θα πρέπει να υπάρχει ορίζοντας 20 ετών»

Από την άλλη ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης ανέφερε πως τα θέματα της Παιδείας υστερούν επειδή αντιμετωπίζονται επιδερμικά.

«Κατά τη γνώμη μου δεν γίνεται στα κρίσιμα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση να μην υπάρχει ευρύτερη συναίνεση και συνεννόηση στο πολιτικό σύστημα. Δεν γίνεται να αλλάζει η εκπαίδευση κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση», δήλωσε στο MEGA, τονίζοντας πως στην εκπαίδευση θα πρέπει να υπάρχει ένας ορίζοντας 20 ετών.

Τα παραπάνω θα οδηγήσουν, σύμφωνα με τον κο Χριστοδουλάκη, στο να σταματήσει το σχολείο να αποτελεί εξεταστικό κέντρο και να προωθεί την παπαγαλία, καθώς και θα συμβάλει στη διαμόρφωση πολιτών μέλη μίας συλλογικότητας με όρους αλληλεγγύης.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Τσίπρα περί θεσμοθέτησης γάμων ομοφυλόφιλων

Σε δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως εάν νικήσει στις εκλογές θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του γάμου για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου, αλλά και του δικαιώματος τεκνοθεσίας.

Για τη Ζέττα Μακρή οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρά ισοφάριση των σεξιστικών και ομοφοβικών σχολίων του Μιθριδάτη.

«Γιατί επί τόσα χρόνια που κυβερνούσε ο κος Τσίπρας δεν έκανε αυτές τις πρωτοβουλίες; Γιατί τώρα θέλει αβασάνιστα, χωρίς να τα σταθμίσουμε κοινωνικά, χωρίς να υπάρχει κοινωνική συζήτηση και συναίνεση, να τα βάλουμε αυτά τα θέματα στο τραπέζι; Η πρώτη σκέψη που κάνω εγώ και δεν είναι επιπόλαιη, είναι ότι θέλει να ισοφαρίσει τα σεξιστικά και ομοφοβικά σχόλια του Μιθριδάτη, του υποψηφίου του, ο οποίος τον αποκαλούσε με κακό χιούμορ “Τσιπρουλέτο”», δήλωσε.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης τόνισε πως συμφωνεί με τη θεσμοθέτηση γάμων όλων των ζευγαριών ανεξαρτήτου φύλου, δηλώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των θεμάτων που αφορούν την ανοιχτή κοινωνία.


Πηγή