Η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια έδωσε σήμερα δίκιο σε πέντε μη κυβερνητικές οργανώσεις που επικρίνουν την Επιτροπή για το ότι δεν δημοσιοποίησε εγκαίρως μια έκθεση που αποτιμά την επίδραση της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Mercosur σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη.
“Η ΕΕ προβάλλει τις αξίες της διά μέσου των εμπορικών συμφωνιών της. Η ολοκλήρωση μιας εμπορικής συμφωνίας πριν από την πλήρη αποτίμηση της ενδεχόμενης επίδρασής της κινδυνεύει να υπονομεύσει αυτές τις αξίες και την ικανότητα του κοινού να συζητήσει τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας”, ανέφερε η Έμιλι Ο΄Ράιλι έπειτα από έρευνα που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο.
“Κινδυνεύει επίσης να εξασθενίσει την ικανότητα του ευρωπαϊκού και των εθνικών κοινοβουλίων να συζητήσουν εξαντλητικά την εμπορική συμφωνία”, πρόσθεσε.
Η διαμεσολαβήτρια ζητεί στο εξής οι αποτιμήσεις αυτές να ολοκληρωθούν πριν από μια οποιαδήποτε τελική συμφωνία κατά τις προσεχείς εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Η έρευνά της ακολουθεί μια προσφυγή πέντε ΜΚΟ –ClientEarth, Fern, Veblen Institute, La Fondation Nicolas Hulot και Fédération internationale pour les droits humains– που ζητούσαν να μάθουν την επίδραση της συμφωνίας σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, καθώς και για τα δικαιώματα του Ανθρώπου.
“Το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε η αποτίμηση αυτής της συμφωνίας εκθέτει την ΕΕ σε επικρίσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν λαμβάνει υπόψη όλες τις εγερθείσες ανησυχίες”, υπογράμμισε η διαμεσολαβήτρια.
Αυτή η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο του 2019 έπειτα από είκοσι χρόνια διαπραγματεύσεων με τις τέσσερις χώρες της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη), προκάλεσε ένα κύμα επικρίσεων κυρίως εκ μέρους του αγροτικού τομέα και οικολόγων.
Η συμφωνία, την οποία διαπραγματεύθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των χωρών της ΕΕ, δεν πρόκειται να εγκριθεί οριστικά πριν επικυρωθεί από τα κοινοβούλια όλων των χωρών μελών.
Όμως ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, εμφανίζονται ιδιαίτερα επικριτικές, αμφισβητώντας τη δέσμευση της Βραζιλίας να υπερασπιστεί το περιβάλλον, κυρίως με τον πολλαπλασιασμό των πυρκαγιών στην Αμαζονία.
Προκειμένου να ξεμπλοκάρει την επικύρωση, η ΕΕ πρότεινε τον Ιανουάριο την έκδοση μιας συμπληρωματικής κοινής δήλωσης για τις δεσμεύσεις στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, κυρίως για τη μείωση της αποψίλωσης της Αμαζονίας.
Περίπου 450 οργανώσεις και ΜΚΟ υπό τη συλλογικότητα Stop Ceta-Mercosur κάλεσαν τη Δευτέρα τις κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν τη συμφωνία αυτή, που ανήκει όπως υποστηρίζουν “σε μια γραμμή ξεπερασμένων εμπορικών συμφωνιών που ανάγονται στον 20ό αιώνα και έχουν καταστρέψει τον πλανήτη”.
Πηγή