Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, ένα τεστ αίματος που αποσκοπεί στην ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα μέσου κινδύνου και χωρίς συμπτώματα ανίχνευσε με ακρίβεια τον καρκίνο στο 83% των ατόμων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης προέρχονται από τη μελέτη ECLIPSE, μια πολυεθνική κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 8.000 συμμετέχοντες ηλικίας 45-84 ετών. Οι ερευνητές συνέκριναν τις εξετάσεις αίματος, οι οποίες ανιχνεύουν σήματα καρκίνου του παχέος εντέρου στο αίμα από το DNA που αποβάλλεται από τον όγκο, με την κολονοσκόπηση.

Συγκεκριμένα, από τους 7.861 συμμετέχοντες στη μελέτη, το 83,1% είχε θετική εξέταση αίματος και το 16,9% είχε αρνητική εξέταση αίματος για καρκίνο του παχέος εντέρου που επιβεβαιώθηκε με κολονοσκόπηση. Το τεστ ήταν ευαίσθητο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, αλλά λιγότερο ευαίσθητο για προχωρημένες προκαρκινικές αλλοιώσεις που μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνο με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των ενηλίκων στις ΗΠΑ, με 53.010 θανάτους να αναμένονται μέχρι το 2024. Ενώ το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας μειώνεται, το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ατόμων κάτω των 55 ετών αυξάνεται κατά περίπου 1% ετησίως από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν ότι τα άτομα με μέσο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου θα πρέπει να αρχίσουν τον τακτικό προληπτικό έλεγχο στην ηλικία των 45 ετών. Ωστόσο, εκτιμάται ότι μόνο το 50% έως 60% των ατόμων που χρειάζονται προληπτικό έλεγχο υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο.

Ο William Grady, γαστρεντερολόγος στο Αντικαρκινικό Κέντρο Fred Hutchinson και καθηγητής γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, λέει: “Εάν υπάρχει μια εξέταση αίματος που μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια επισκέψεων ρουτίνας, περισσότεροι άνθρωποι θα ελέγχονται.


Πηγή