Η εταιρεία κατέγραψε πέρυσι ζημίες 104 εκατ. ευρώ.

Την ιδιαιτέρως δυσχερή θέση στην οποία περιήλθε ο όμιλος Intralot αποδεικνύουν τα αποτελέσματα του 2019. Τα μεγέθη φανερώνουν το δραστικό «μάζεμα» των δραστηριοτήτων του ομίλου στις πέντε ηπείρους όπου είχε εξαπλωθεί κατά το παρελθόν, την αγωνία ενίσχυσης της ρευστότητας και τη μεγάλη αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι η εικόνα αυτή δεν περιλαμβάνει τις αναμφίβολα δυσμενείς συνέπειες που έχει η κρίση του κορωνοϊού με το κλείσιμο δραστηριοτήτων και την απουσία αθλητικών γεγονότων παγκοσμίως που επηρεάζουν τον στοιχηματισμό.

Η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του ομίλου Intralot είναι ορατή σε επίπεδο εσόδων. Από το 2015 που η εταιρεία είχε σημειώσει ιστορικό υψηλό εσόδων, φτάνοντας μια ανάσα από τα 2 δισ. ευρώ, πέρυσι υποχώρησαν στα 720 εκατ. ευρώ. Σημείωσαν έτσι μέσο ετήσιο ρυθμό υποχώρησης κατά 22% ή κατά 62% συνολικά.

Η πορεία αυτή ήταν κυρίως αποτέλεσμα τόσο της στρατηγικής αποεπένδυσης του ομίλου από συμμετοχές «μη στρατηγικού χαρακτήρα», όπως τις χαρακτήρισε η διοίκησή του, όσο και από την απώλεια συμβολαίων ανά τον κόσμο (Τουρκία, Μαρόκο κ.ά.). Οι πιο σημαντικές αποεπενδύσεις ήταν η πώληση του 80% της Intralot de Peru που απέφερε το 2016 περίπου 65 εκατ. ευρώ και η πώληση του 20% της ιταλικής Gamenet που απέφερε 78 εκατ. ευρώ το 2019. Υπήρξαν και άλλες αποεπενδύσεις, αλλά τα ποσά που συνεισέφεραν στα ταμεία του ομίλου αυτές ήταν αρκετά χαμηλότερου μεγέθους (20 εκατ. ευρώ ή και λιγότερο).

Βασικός στόχος της στρατηγικής των αποεπενδύσεων είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης, η οποία πλήττεται λόγω των ζημιογόνων χρήσεων. Η εταιρεία έχει να αποδώσει μέρισμα στους μετόχους της από το 2013, ενώ πέρυσι οι ζημίες ανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ (104 εκατ. ευρώ).

Η ενισχυμένη ρευστότητα απαιτείται επίσης καθώς η εταιρεία έχει μπροστά της την αναχρηματοδότηση μέρους του υπέρογκου δανεισμού της. Η πιο σημαντική άμεση πρόκληση αφορά την αποπληρωμή ή αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Παράλληλα, η εταιρεία πρέπει να καταβάλει στο μεσοδιάστημα πάνω από 70 εκατ. ευρώ σε τόκους για τον δανεισμό ύψους 765 εκατ. ευρώ που διαθέτει. Τέλος, χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης περίπου 80 εκατ. ευρώ (100 εκατ. ευρώ το 2019).

Ολα τα παραπάνω σημαίνουν ότι η εταιρεία θα απαιτήσει στους επόμενους 16 μήνες περί τα 400 εκατ. ευρώ. Στο ταμείο της επιχείρησης στο τέλος του 2019 υπήρχαν 171 εκατ. ευρώ τα οποία μέχρι σήμερα έχουν περιοριστεί σε 145 εκατ. ευρώ. Επίσης, με βάση τις περυσινές λειτουργικές ταμειακές ροές αναμένεται να εισρεύσουν στην εταιρεία περί τα 60 εκατ. ευρώ – αν όχι λιγότερα λόγω της κρίσης της πανδημίας, αλλά και του μικρότερου όγκου εσόδων που θα έχει, λόγω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων.

Η άσκηση επομένως είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, καθώς απαιτούνται σχεδόν 200 εκατ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Η κρίση του κορωνοϊού έχει επιβαρύνει την κατάσταση και καθώς δεν έχει ακόμη αποσοβηθεί –ειδικά στις ΗΠΑ όπου ο όμιλος Intralot βασιζόταν για ανάκαμψη– η αβεβαιότητα εξακολουθεί να υφίσταται.

Ο όμιλος έχει αναλάβει μια σειρά σημαντικών συμβολαίων στις ΗΠΑ (District of Columbia, Montana, New Hampshire, Illinois) τα οποία μπορούν να βοηθήσουν την ανάσχεση της καθοδικής πορείας. Ωστόσο, μόλις ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη των σχετικών υποδομών και συστημάτων, η λειτουργία τους περιορίστηκε λόγω της πανδημικής κρίσης.

Συνεπώς, για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης απαιτείται είτε η εισροή νέων κεφαλαίων, πώληση δραστηριοτήτων, «κούρεμα» των υποχρεώσεων ή συνδυασμός  όλων των προαναφερομένων. Γι’ αυτό ο ορκωτός λογιστής της εταιρείας στα αποτελέσματα του 2019 κάνει λόγο για συνθήκες που «υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως να εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα του ομίλου να συνεχίσει τη δραστηριότητά του».

kathimerini.gr