Αγκαλιές, ύπνος, φαγητό και κλάμα. Αυτά είναι τα στοιχεία που αφορούν ένα μωρό τους πρώτους μήνες της ζωής του. Αν και το βρέφος διατηρεί την οπτική επαφή, το κλάμα είναι ο μάλλον το πρώτο πράγμα που παρατηρείτε στη συμπεριφορά του. Έτσι μαθαίνει αρχικά να εκδηλώνει ο,τιδήποτε του συμβαίνει. Τα μωρά εξάλλου γεννιούνται με διαφορετικό ταπεραμέντο. Κάποια είναι ήρεμα και καλόβολα ενώ άλλα δείχνουν πιο έντονα και δραματικά. Άλλα είναι συνέχεια χαρούμενα και άλλα πιο σοβαρά.
Τι να περιμένετε από το κλάμα του μωρού. Είναι ο βασικός τρόπος επικοινωνίας του για να πει αυτό που χρειάζεται. Είναι ένας ήχος που μπορεί να τραβήξει την προσοχή σας και να δράσετε, ακόμα και όταν κοιμάστε. Το κλάμα φτάνει στο peak του γύρω στις 6 εβδομάδες. Τα περισσότερα μωρά κλαίνε κατά μέσο όρο 3 ώρες την ημέρα ενώ άλλα μπορεί και περισσότερο. Όσο μεγαλώνει, θα είναι πιο εύκολο για εσάς να καταλάβετε τι προσπαθεί να σας πει μέσω του κλάματος.
Πώς θα ανταποκριθείτε στη συμπεριφορά του. Το νεογέννητο προσπαθεί να καταλάβει πώς λειτουργεί ο κόσμος. Ο τρόπος που ανταποκρίνεστε στο κλάμα του, του εξηγεί πολλά για τον κόσμο. Αν ανταποκρίνεστε άμεσα και ζεστά, τότε νιώθει και εκείνο χαρούμενο. Αν το κάνετε γρήγορα, θα κλαίει λιγότερο. Μην φοβάστε ότι θα το κακομάθετε. Αν κλαίει, πάντα υπάρχει κάποιος λόγος. Η ήρεμη και άμεση ανταπόκριση κάνει το παιδί να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια.
Απαρηγόρητο κλάμα. Κάποια βρέφη κλαίνε πολύ για μεγάλο χρονικό διάστημα και τίποτα δεν φαίνεται να τα ανακουφίζει. Αυτό λέγεται κολικός. Τους συμβαίνει συνήθως μετά από μία μεγάλη μέρα ή όταν νιώθουν μεγάλη διέγερση. Άλλες φορές προσπαθούν να έχουν τον έλεγχο του περιβάλλοντός τους. Αν δεν σταματά με τίποτα:
- Προσπαθήστε να το χαλαρώσετε σε ένα ήρεμο δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό
- Κουνήστε το ρυθμικά για να κοιμηθεί
- Πηγαίνετε το παιδί για μία βόλτα
- Δοκιμάστε το λευκό θόρυβο με έναν ανεμιστήρα ή ραδιόφωνο που βοηθά το παιδί στο να ηρεμήσει
Πηγή