Έπειτα από μια πρωτοφανή βουτιά 6,8%, που έκανε η κινεζική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους (ήταν πρώτο αρνητικό τρίμηνο εδώ και μια δεκαετία), το ΑΕΠ της δεύτερης μετά την αμερικανική οικονομίας του πλανήτη αυξήθηκε κατά 3,2% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.
Πρόκειται για ανάπτυξη αισθητά ισχυρότερη από αυτή που περίμεναν οι ειδικοί (2,5% σύμφωνα με έρευνα του Reuters), η οποία δεν αποδίδεται όμως στην αύξηση της ιδιωτικής ζήτησης και των επενδύσεων, αλλά στη μεγάλη αύξηση των δημοσίων δαπανών και τα άλλα μέτρα, κυρίως φορολογικά, που έλαβε η κυβέρνηση του Πεκίνου για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στην οικονομία από το lockdown και την πανδημία του κορωνοϊού εν γένει.
Συνολικά για το πρώτο εξάμηνο του 2020 η κινεζική στατιστική υπηρεσία κατέγραψε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, παρά την ιστορική βουτά που έκανε το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, η κινεζική οικονομία δεν έπεσε σε τεχνική ύφεση, μια κατάσταση της οικονομίας που ορίζεται από την υποχώρηση της ανάπτυξης επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα.
Η αβεβαιότητα παραμένει
Η ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ που ακολούθησε την κάθετη πτώση του το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου υποδηλώνει ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας τύπου V – δηλαδή ταχεία ανάκαμψη. Κάποιοι οικονομολόγοι προειδοποιούν, ωστόσο, για το ενδεχόμενο να βρίσκεται η οικονομία της Κίνας σε μια φάση ανάκαμψης τύπου W.
Δεν αποκλείουν, δηλαδή, να παρατηρηθεί και νέα πτώση του ΑΕΠ το τρίμηνο που διανύουμε. Οι ειδικοί λαμβάνουν υπόψη τους το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί νέο ισχυρό κύμα της πανδημίας στη χώρα και διεθνώς.
Επίσης δεν αποκλείουν μια θεαματική κλιμάκωση των εμπορικών, οικονομικών και διπλωματικών εντάσεων του Πεκίνου με τη Δύση, εξαιτίας κυρίως των εξελίξεων στο Χονγκ Κονγκ με τον περιορισμό του αυτοδιοικητικού καθεστώτος που διέπει την πρώην βρετανική αποικία που επανεντάθηκε το 1997 στην κινεζική επικράτεια.