Ήταν το 2018, όταν ο Μπιλ Γκέιτς σε μία προφητική προειδοποίηση είχε πει ότι τα επόμενα 10 με 15 χρόνια μια πανδημία θα σκοτώσει έως και 30 εκατ. ανθρώπους. Και τα λόγια εκείνα, τώρα ουκ ολίγοι τα φέρνουν σήμερα στη μνήμη τους, ελέω της πανδημίας του κορονοϊού. «Προφήτης» ή όχι, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει μία ικανότητα να προβλέπει.
Και δεν είναι τυχαίο πως ακόμη όταν ο κορονοϊός ήταν στο ξεκίνημά του στην Κίνα και ο υπόλοιπος πλανήτης σφύριζε αδιάφορα, εκείνος τόνιζε πως θα πρέπει να ανησυχούμε. Και μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει προς τα τέλη Φεβρουαρίου, τον κορονοϊό ως «πανδημία» πριν ο ΠΟΥ τον κηρύξει κι επίσημα.
Ο συνιδρυτής της Microsoft με άρθρα του παρεμβάσεις, γράφει για τον κορονοϊό, ενώ αυτές τις δύσκολες ημέρες που δοκιμάζεται ο πλανήτης, προσφέρει και με δωρεές. Αλλά δεν είναι ο μόνος ο κροίσος. Αρκετοί από τους οικονομικά ισχυρούς του κόσμου, κάνουν δωρεές και προσφέρουν χρήματα για ιατρικό εξοπλισμό, μάσκες, αντισηπτικά και σε ο, τι άλλο υπάρχει ανάγκη.
Βέβαια, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Elon Musk, ο οποίος στις αρχές Μαρτίου και πριν οι ΗΠΑ και περισσότερο η Νέα Υόρκη, «χτυπηθούν» από τον ιό, θεωρούσε αυτόν τον πανικό «ηλίθιο». Μάλιστα, είχε πει στους εργαζόμενους του ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, παρά από τον κορονοϊό.
Μπιλ Γκέιτς
Το 2000 ο Μπιλ Γκέιτς και η σύζυγός του Melinda ίδρυσαν το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates για να βοηθήσουν στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας και την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας. Το ίδρυμα, λοιπόν, ανακοίνωσε στις 5 Φεβρουαρίου πως θα δωρίσει 100 εκατομμύρια δολάρια για να βρεθούν θεραπείες και εμβόλια κατά του κορονοϊού, ενώ αργότερα προσέφερε 5 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει την πολιτεία της Ουάσιγκτον.
Τζακ Μα
Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος και συνιδρυτής του κολοσσού Alibaba, Τζακ Μα δώρισε δύο εκατομμύρια μάσκες στην Ευρώπη και 500.000 τεστ για τον κορονοϊό καθώς κι ένα εκατομμύριο μάσκες και αντισηπτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, προτρέποντας παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για την καταπολέμηση αυτής της κρίσης στην υγεία. Επίσης, προσέφερε 1 εκατομμύρια τεστ για τον κορονοϊό, έξι εκατομμύρια μάσκες και 60.000 προστατευτικές στολές στην Αφρική.
Brian Chesky
Ο CEO της Airbnb, Brian Chesky – η οποία είναι από τις εταιρείες που έχει πληγεί σφοδρά από τον κορονοϊό – ανακοίνωσε πως θα βοηθήσει τους οικοδεσπότες ανά τον κόσμο, εκτός Κίνας, διαθέτοντας 250 εκατ. δολάρια προκειμένου να μειώσει τις απώλειες που καταγράφουν. Όσον αφορά τους επισκέπτες της Airbnb, με κρατήσεις πριν από τις 14 Μαρτίου, θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα ακύρωσης και να λάβουν είτε το 100% του ποσού που κατέβαλαν είτε ισοδύναμη ταξιδιωτική πίστωση.
Οικογένεια Ανιέλι
Η οικογένεια Ανιέλι δώρισε 10 εκατομμύρια ευρώ στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας για να αντιμετωπίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο λόγω της δραματικής εξάπλωσης του κορονοϊού, και στο ίδρυμα «La Stampa – Specchio dei Tempi», που είναι δεσμευμένο να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Τορίνο και του Πιεμόντε.
Φρανσουά – Ανρί Πινό
Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος (και σύζυγος της Σάλμα Χάγεκ) Φρανσουά – Ανρί Πινό στην οικογένεια του οποίου ανήκει η εταιρεία Kering (Gucci, Saint Laurent and Bottega Veneta κ.α.) δώρισε 1 εκατ. δολάρια στο Ίδρυμα του Ερυθρού Σταυρού στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το COVID-19.
Επίσης, προχώρησε και σε μια δωρεά ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ σε ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλη τη Λομβαρδία, το Βένετο, την Τοσκάνη και το Λάτσιο, που μαστίζονται από τον κορονοϊο. Και δεν έμεινε εκεί, αφού στα τέλη Μαρτίου ανακοίνωσε πως θα προβούν σε αγορά 3 εκατομμυρίων μασκών από την Κίνα προκειμένου να τις δωρίσουν στις γαλλικές υγειονομικές αρχές. Επίσης, τα γαλλικά εργαστήρια των Οίκων Balenciaga και Yves Saint Lauren μόλις εγκριθεί η διαδικασία κατασκευής και τα υλικά από τις αρμόδιες αρχές, θα ξεκινήσουν να κατασκευάζουν μάσκες
Benetton
Και η ιταλική Benetton δεν παρέμεινε άπραγη στις πολύ δύσκολες στιγμές που περνά η Ιταλία. Έτσι, προχώρησε σε δωρεά ύψους 3 εκατ. ευρώ σε τέσσερα νοσοκομεία, στο Τρεβίζο, στο Μιλάνο και στη Ρώμη.
Μπερνάρ Αρνό
Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της LVMH (Louis Vuitton, Fendi, Christian Dior κ.α.) Μπερνάρ Αρνό ανακοίνωσε πως τρεις από τις εγκαταστάσεις αρωματοποιίας της εταιρείας θα προχωρήσουν στην παραγωγή απολυμαντικών χεριών, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού. Έτσι, τα εργοστάσια αυτά αντί να παράγουν τα διάσημα αρώματα Givenchy και Christian Dior, θα παράξουν 12 τόνους απολυμαντικό το συντομότερο δυνατό.
Ο Μπερνάρ Αρνό στις αρχές Φεβρουαρίου είχε προχωρήσει και σε μία δωρεά ύψους 2,3 εκατ. δολαρίων στον Ερυθρό Σταυρό της Κίνας.
L’ Oreal
Ο γαλλικός κολοσσός L’ Oreal, επίσης, ανακοίνωσε πως προχωράει στην παραγωγή απολυμαντικών χεριών, αφού είναι από τα πιο σημαντικά «όπλα» στον περιορισμό του κορονοϊού. Μάλιστα, όπως εξήγησε η εταιρεία, τα απολυμαντικά χεριών και άλλα είδη υγιεινής θα διανεμηθούν σε νοσοκομεία όλης της Ευρώπης, για την καλύτερη δυνατή προστασία των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτά.
Επίσης, ο Όμιλος δείχνει αλληλεγγύη και προς τους διανομείς τροφίμων, προμηθεύοντας και διανέμοντας δωρεάν εκατομμύρια τεμάχια αντισηπτικών χεριών σε όλους τους Ευρωπαίους διανομείς τροφίμων με τους οποίους συνεργάζεται.
Τζεφ Μπέζος
Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμο ανακοίνωσε μέσω Twitter πως προσφέρει το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων στον αμερικανικό φιλανθρωπικό οργανισμό διανομής τροφίμων «Feeding America». Όπως εξήγησε ο Τζεφ Μπέζος, η μη κερδοσκοπική εταιρεία που επικεντρώνεται στην επισιτιστική ασφάλεια, θα διανείμει γρήγορα τα κεφάλαια μέσω του εθνικού της δικτύου τραπεζών τροφίμων και κυλικείων, φέρνοντας φαγητό σε «αυτές τις αμέτρητες οικογένειες που το χρειάζονται»
Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Και ο mr. Facebook δεν έμεινε αμέτοχος. Στα μέσα Μαρτίου, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε πως προσφέρει 20 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως είχε εξηγήσει, η εταιρεία θα διαθέσει 10 εκατομμύρια δολάρια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλα 10 εκατομμύρια δολάρια στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ. Επίσης, στις αρχές του ίδιου μήνα είχε ανακοινώσει πως θα προσφέρει στον ΠΟΥ δωρεάν διαφημίσεις στην πλατφόρμα του στο πλαίσιο των προσπαθειών καταπολέμησης των ψευδών ειδήσεων σχετικά με τον κορονοϊό.
Michael Bloomberg
Ο δισεκατομμυριούχος των μέσων ενημέρωσης, Michael Bloomberg προχώρησε σε μία πρωτοβουλία ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων για την πρόληψη ή την επιβράδυνση της εξάπλωσης του COVID-19 στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Michael Dell
Ο τεχνολογικός γίγαντας που φέρει το όνομά του έχει δωρίσει 284.000 δολάρια (2 εκατομμύρια γιουάν) για να παράσχει ιατρικές προμήθειες όπως χειρουργικές μάσκες σε νοσοκομεία στην Κίνα. Επίσης, η Dell δώρισε υπηρεσίες IT αξίας 853.000 δολαρίων (6 εκατομμύρια γιουάν) στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην επαρχία Hubei, στην Κίνα. Η εταιρεία έχει επίσης διαθέσει 3 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια και σε δωρεές τεχνολογίας σε είδος για να βοηθήσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης του COVID-19 σε όλο τον κόσμο.
Και η άλλη πλευρά του νομίσματος
Κι ενώ οι κροίσοι του πλανήτη προχώρησαν από τις αρχές Μαρτίου σε προσφορές και δωρεές αναγνωρίζοντας πως ο κορονοϊός είναι ο «αόρατος εχθρός» με τον οποίο βρισκόμαστε σε… πόλεμο, ο ιδρυτής της διαστημικής εταιρείας SpaceX και της Tesla, Elon Musk, αρχικά θεωρούσε όλον αυτόν τον πανικό… «ηλίθιο». Και ουκ ολίγες φορές προκάλεσε με τη στάση του και τις απόψεις του, μέσω των social media.
Για παράδειγμα κι ενώ στις αρχές (και πριν την καθολική απαγόρευση) η μία μετά την άλλη εταιρεία προχωρούσε στην ενθάρρυνση της τήλε-εργασίας, εκείνος έλεγε στους υπαλλήλους του ότι είναι πιο πιθανό να πεθάνουν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, από ό, τι από τον κορονοϊό! Επίσης, σε άλλο tweet του – ιδιαίτερα ανεύθυνο – υποστήριζε πως «Τα παιδιά είναι ουσιαστικά απρόσβλητα από τον κορονοϊό».
Πάντως, έστω και καθυστερημένα, ο Musk ανακοίνωσε πρόσφατα πως η Tesla είναι έτοιμη να στείλει αναπνευστήρες σε νοσοκομεία σε όλες τις χώρες, στις οποίες δραστηριοποιείται. Και πως τα έξοδα κατασκευής και μεταφοράς των αναπνευστήρων θα καλυφθούν εξ’ ολοκλήρου από την εταιρία, με μόνη προϋπόθεση οι συσκευές να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε ασθενείς που τις χρειάζονται και να μην αποθηκευτούν σε αποθήκες.