Μπορεί αυτή τη στιγμή όλος ο κόσμος να δοκιμάζεται από την πανδημία του κορονοϊού, όμως και η κλιματική αλλαγή είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που στοιχίζει ζωές.
Σύμφωνα με μελέτη του ακαδημαϊκού περιοδικού, The Lancet, την οποία υπογράφουν 100 ειδικοί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, η κλιματική αλλαγή όχι μόνο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο ζωής μας στο μέλλον, αλλά βάζει σε κίνδυνο τις ζωές μας σήμερα και προειδοποιεί τις δομές υγείας να προετοιμαστούν για μία κλιματική κρίση.
Οι καύσωνες και άλλες φυσικές καταστροφές ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνα αυτή τη χρονιά, καθώς οι διασώστες και τα συστήματα υγείας είχαν ήδη το αυξημένο βάρος της πανδημίας. Ανάμεσα σε άλλα ανησυχητικά στατιστικά, ξεχωρίζουν οι θάνατοι ηλικιωμένων άνω των 65 που σχετίζονται με αυξημένες θερμοκρασίες περιβάλλοντος, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 54% από το 2000. Έφτασαν τους 296.000 θανάτους σε Ευρώπη, Ιαπωνία, Κίνα και Ινδία.
«Ήταν πολύ δύσκολη χρονιά. Βλέπουμε καταστροφικές επιπτώσεις οι οποίες μας ανησυχούν πολύ. Πραγματικά εκλιπαρούμε τους ανθρώπους να μάθουν από την εμπειρία μας αυτή τη χρονιά και να προσπαθήσουν να αποφύγουν τα χειρότερα. Δε θέλουμε το σύστημα υγείας να κατακλυστεί από ασθενείς κλιματικής αλλαγής και ξέρουμε τι χρειάζεται να κάνουμε για να το σταματήσουμε αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Jeremy Hess.
Οι αυξημένες θερμοκρασίες στοίχισαν $45 δισεκατομμύρια το 2015 σε τομείς εξωτερικής εργασίας όπως ο αγροτικός, ο κατασκευαστικός και άλλοι. Οι άνθρωποι εργάστηκαν 302 δισεκατομμύρια ώρες λιγότερο το 2019 λόγω πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Στον κίνδυνο των αυξημένων πυρκαγιών εκτέθηκαν άνθρωποι από 128 χώρες.
Η έρευνα καταλήγει προτρέποντας τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να χρησιμοποιήσουν την ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού, ως μία ευκαιρία για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να πιάσουν τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων.