Η κλιματική αλλαγή απειλεί και την μαργαρίτα, το κλασικό αγαπημένο ποτό, αφού το κύριο συστατικό της, η αγαύη απειλείται από την αλλαγή του καιρού και από το νέο στέλεχος στον ζωτικό επικονιαστή του φυτού, τη νυχτερίδα.

Το ποτό με βάση την αγαύη, όπως η τεκίλα και το mezcal ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία οινοπνευματωδών ποτών το 2022, σύμφωνα με το Συμβούλιο Αποσταγμένων Ποτών των ΗΠΑ. Οι αναλυτές λένε μάλιστα ότι μπορεί σύντομα να ξεπεράσει τη βότκα ως το ποτό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη χώρα.

Ωστόσο, επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν καταστήσει σαφές ότι η έλλειψη νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής θα συνεχίσει να ασκεί τεράστια πίεση στην παραγωγή τροφίμων. Το κρασί και τα οινοπνευματώδη, δυστυχώς, δεν γλιτώνουν από αυτή την πρόβλεψη. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η κλιματική κρίση, σε συνδυασμό με την υπερβόσκηση από εκτροφή βοοειδών και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, μπορεί να διαταράξουν τη διανομή και την καλλιέργεια της αγαύης, του κύριου συστατικού της τεκίλα.


πηγή