Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Ιουλίου 2018, 13:53
Όπως αναφέρει στο Πρακτορείο Fm ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, σήμερα ο πλανήτης έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ αυτή τη διατροφή, γιατί σε πρόσφατες μελέτες φάνηκε ότι μπορεί να αποτελέσει αμυντικό μηχανισμό στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
«Σε μελέτη του Tufts που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, βρέθηκε ότι 33 εκατομμύρια κινητήρες αυτοκινήτων ισοδυναμούν με τα καυσαέρια που παράγονται από την παρασκευή τροφής. Επίσης στη μελέτη βρέθηκε ότι η παραγωγή του κόκκινου κρέατος, δηλαδή το μπιφτέκι στο πιάτο μας, συμβάλλει κατά 36% στα αέρια του θερμοκηπίου». Άρα αν εμείς περιορίσουμε τη διατροφή μας σε ζωικές πρωτεΐνες και προτιμήσουμε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης που προτείνει και η μεσογειακή διατροφή, θα βοηθήσουμε πρακτικά και στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, και ως εκ τούτου θα βελτιώσουμε τις κλιματικές συνθήκες, τονίζει ο κ. Χαλβατσιώτης.
Τα καινούργια οφέλη όμως της μεσογειακής διατροφής δεν σταματούν εδώ.
«Μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ που έγινε σε 548.699 ανθρώπους για 17 χρόνια και ανακοινώθηκε στις αρχές Ιουλίου, σε συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακοχειρουργικής Εταιρείας, διαπιστώνει ότι όσοι ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, προστατεύονται από την έκθεση στη μόλυνση της ατμόσφαιρας, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει μέσα από τα φρούτα και τα λαχανικά».
O κ. Χαλβατσιώτης είναι επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αττικόν, με εξειδίκευση στο Διαβήτη, και ΓΓ του Ινστιτούτου Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. (Επισυνάπτεται φωτογραφία του κ. Χαλβατσιώτη)
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 7 Ιουλίου 2018, 13:53
Source link