Η υιοθέτηση μιας νέας δίαιτας βασισμένης στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, της λεγόμενηςΔίαιτας Πλανητικής Υγείας“, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά σχεδόν το ένα τρίτο, ενώ παράλληλα ωφελεί τον πλανήτη μειώνοντας δραματικά την απελευθέρωση των επιβλαβών για το περιβάλλον αερίων του θερμοκηπίου (εξ ου και η ονομασία ), σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, η λεγόμενη πλανητική διατροφή μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και πνευμονοπάθεια.

Η πλανητική δίαιτα εστιάζει ειδικότερα στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης μιας ποικιλίας επεξεργασμένων τροφίμων, αν και επιτρέπεται η μέτρια κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ειδικότερα, στοχεύει στην αύξηση της κατανάλωσης υγιεινών τροφίμων, όπως:

– Λαχανικά

– Φρούτα

– Προϊόντα ολικής αλέσεως

– Όσπρια

– Ξηροί καρποί

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να μειωθεί η πρόσληψη ζάχαρης και κόκκινου κρέατος.

Το “πιάτο” αυτού του γεύματος είναι γεμάτο με: περίπου τα μισά λαχανικά και φρούτα. Το άλλο μισό πρέπει να αποτελείται από δημητριακά ολικής αλέσεως, πηγές φυτικής πρωτεΐνης (όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι), ακόρεστα φυτικά έλαια και πηγές ζωικής πρωτεΐνης (μοσχάρι, αρνί, αρνί, πουλερικά, αυγά και ψάρια).

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περισσότερα από 200.000 άτομα. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν σημαντικές χρόνιες παθήσεις και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια διατροφής κάθε τέσσερα χρόνια για έως και 34 χρόνια. Στη συνέχεια βαθμολόγησαν τη διατροφή τους με βάση την πρόσληψη ομάδων τροφίμων όπως τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πουλερικά και οι ξηροί καρποί. Οι δίαιτες των συμμετεχόντων κατατάχθηκαν σύμφωνα με την πρόσληψη 15 ομάδων τροφίμων.

Το 10% των συμμετεχόντων που ακολούθησε πιστότερα την πλανητική διατροφή είχε 30% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από εκείνους που δεν την ακολούθησαν πιστότερα. Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, διαπιστώθηκε επίσης ότι η δίαιτα μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 29% και τις απαιτήσεις σε λιπάσματα κατά 21%.


Πηγή