O Άρης ξεπέρασε το εμπόδιο της Αραράτ και τώρα… στο δρόμο του για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa Conference League θα βρεθεί το μεγαθήριο από την Ουκρανία, με το ertsports.gr να σκιαγραφεί το προφίλ του.

Η κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στις 24/07 δεν “χαμογέλασε” στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, καθώς την έφερε αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη ομάδα της Ουκρανίας, την Ντιναμό Κιέβου. Προπονητής της είναι ο Μιρτσέα Λουτσέσκου, πατέρας του προπονητή του ΠΑΟΚ, Ραζβάν.

Οι δυο σύλλογοι θα “κοντραριστούν” στις 10/08 και 17/08 με το πρώτο παιχνίδι να πραγματοποιείται στη συμπρωτεύουσα και το δεύτερο στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης. Η Premier League της Ουκρανίας έχει ξεκινήσει με την αντίπαλο του Άρη να ξεκινάει με το δεξί τις υποχρεώσεις της, καθώς κέρδισε με 4:1 την Μινάι.

Την περσινή σεζόν, η Ντιναμό διένυσε μια μέτρια χρονιά, αφού έχασε πολλούς από τους ποιοτικούς της ξένους παίκτες λόγω του πολέμου και έχασε έδαφος, καθώς τερμάτισε στην 3η θέση του πρωταθλήματος.

Με τον Άρη η ομάδα του Κιέβου δεν έχει αγωνιστεί ποτέ ξανά ποτέ στο παρελθόν, αλλά έχει “μονομαχήσει” με τις άλλες τέσσερις μεγάλες ομάδες της χώρας (Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) δέκα φόρες συνολικά. Έως τώρα μετράει πέντε νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και μόλις μία ήττα. Αυτή είχε έρθει από τον Παναθηναϊκό με σκορ 2:1 στην Αθήνα, στη φάση των ομίλων του Champions League τη σεζόν 1998/1999.

Η Ντιναμό ιδρύθηκε το 1927 και τα χρώματα της φανέλας της είναι το μπλε και το άσπρο. Η φυσική της έδρα είναι το στάδιο “Βαλέρι Λομπανόφσκι”, χωρητικότητας 16,873 θέσεων, ενώ στα διεθνή ματς αγωνίζεται στο “Στάδιο Ολιμπίνσκι” του Κιέβου, χωρητικότητας 83.000 θεατών. Ωστόσο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία την περσινή σεζόν τα ευρωπαϊκά της παιχνίδια τα έπαιξε στην Κρακοβία της Πολωνίας. Στο παλμαρέ της έχει 16 πρωταθλήματα Ουκρανίας και 13 τρόπαια της Σοβιετικής Ένωσης. Επίσης, έχει κατακτήσει 13 κύπελλα και εννέα Σούπερ Καπ.

Στην τροπαιοθήκη της ωστόσο έχει και ευρωπαϊκές κούπες, μιας και έχει… σηκώσει δυο Κύπελλα Κυπελλούχων (1974-75 με 3:0 την Φερεντσβάρος και 1984-85 με 3:0 την Ατλέτικο Μαδρίτης) και ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, κερδίζοντας την Μπάγερν Μονάχου τη σεζόν 1974-75.

Στην σύγχρονη εποχή, η κορυφαία πορεία της Ντιναμό είναι μέχρι τα προημιτελικά του Champions League την περίοδο 1997-98, όταν η Γιουβέντους έβαλε “στοπ” στα όνειρα της. Επίσης, στο Κύπελλο UEFA έφτασε στα ημιτελικά τη σεζόν 2008-09, όμως την απέκλεισε η μεγάλη της εγχώρια αντίπαλος, Σαχτάρ Ντόνετσκ, με τον νυν προπονητή της.

Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου θεωρείται στη χώρα του ο κορυφαίος Ρουμάνος προπονητής όλων των εποχών. (AP Photo)

Ο “καπετάνιος” του συλλόγου είναι γνώριμος στα μέρη μας, καθώς είναι ο πατέρας του τεχνικού του ΠΑΟΚ, Μιρτσέα Λουτσέσκου. Πλέον έχει συμπληρώσει περισσότερα από 100 παιχνίδια στον πάγκο της ομάδας (103), αφού βρίσκεται εκεί από το καλοκαίρι του 2020. Κατάφερε μάλιστα να κερδίσει μαζί της το νταμπλ στην πρώτη του σεζόν (2020-2021) ενώ πήρε και το Σούπερ Καπ (2020-2021).

Πρόκειται για έναν ικανό και έμπειρο προπονητή με παραστάσεις από Ιταλία και Τουρκία, ενώ έχει βρεθεί και στον πάγκο των Εθνικών ομάδων Τουρκίας και Ρουμανίας. Ο 78χρονος τεχνικός έχει οδηγήσει τις ομάδες το σε πολλές επιτυχίες με κορυφαία του διάκριση να είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA με τη Σαχτάρ το 2009, αλλά και το τρόπαιο του ευρωπαϊκού σούπερ καπ με τη Γαλατασαράι το 2001. Επίσης έχει πανηγυρίσει ως προπονητής 15 πρωταθλήματα, 10 κύπελλα και 10 Σούπερ Καπ χωρών.

Το αστέρι της ομάδας που ξεχωρίζει είναι ο Αντρέι Γιαρμολένκο, ο οποίος ήρθε φέτος στον σύλλογο για την δεύτερη του “θητεία” μετά από έξι χρόνια “ξενιτιάς”. Πρόσφατα μάλιστα έκανε και ντεμπούτο στο ουκρανικό πρωτάθλημα, αγωνιζόμενος για 75 λεπτά. Στο εξωτερικό φόρεσε τις φανέλες της Ντόρτμουντ και Γουέστ Χαμ. Με αυτήν της Ντιναμό έχει βρει τα αντίπαλα δίχτυα 90 φόρες, ενώ έχει μοιράσει 90 ασίστ. Παράλληλα, έχει πανηγυρίσει και οκτώ τίτλους.

Την περασμένη σεζόν ωστόσο, τη διαφορά έκαναν ο κεντρικός μέσος Μίκολα Σαπαρένκο και ο αμυντικός μέσος Σέργκι Σίντορτσουκ. Βέβαια, ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Βίταλι Μπουγιάλσκι, ο οποίος πέτυχε 13 γκολ και μοίρασε τέσσερις ασίστ σε 39 παρουσίες, όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας. Το ίδιο δυνατά έχει ξεκινήσει και την φετινή περίοδο αφού σκόραρε και δημιούργησε στο πρώτο επίσημο παιχνίδι. Το ρόστερ της ουκρανικής ομάδας αποτελείται από πολλούς “γηγενείς” ποδοσφαιριστές, με τους μίσους να είναι και διεθνείς.

Σε όλη της την ιστορία η Ντιναμό έχει πατήσει σε ελληνικά εδάφη αρκετές φορές. Μάλιστα, έχει αντιμετωπίσει δέκα φορές τις ελληνικές ομάδες. Τον Άρη όμως… ποτέ. Η ομάδα του Κιέβου έχει κοντραριστεί στο παρελθόν τέσσερις φορές με τον Ολυμπιακό. Το παράδοξο του συγκεκριμένου ζευγαριού είναι ότι παρόλο που έχουν παίξει τέσσερις φορές σε νοκ-αουτ φάση, τα αποτελέσματα ήταν ολόιδια. Οι πρώτες δύο μονομαχίες ήταν στη φάση των “32” του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη σεζόν 1975-1976. Τότε, το σκορ του πρώτου αγώνα ήταν ισόπαλο (2:2) στην Ελλάδα, ενώ στον επαναληπτικό οι Ουκρανοί επικράτησαν με 1:0. Ακριβώς το ίδιο σενάριο είχε πραγματοποιηθεί και την περίοδο 2018-2019, όταν οι δύο ομάδες έπαιξαν για τη φάση των “32” του Europa League.

Τη σεζόν 1976-1977 ήταν η σειρά του ΠΑΟΚ να παίξει με τους Ουκρανούς στους “16” του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Οι Θεσσαλονικείς γνώρισαν ισάριθμες ήττες, χωρίς να βάλουν ούτε ένα γκολ (4:0 εκτός και 2:0 εντός). Ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε κόντρα στη Ντιναμό στους ομίλους του Champions League το 1998. Οι δύο σύλλογοι πανηγύρισαν από μια νίκη με 2:1. Αυτή ήταν και η μοναδική ήττα των “κυανόλευκων” από ελληνική ομάδα. Τέλος η Ντιναμό έπαιξε και με την ΑΕΚ στους “32” του Europa League το 2018. Η “Ένωση” ήταν αρκετά άτυχη αφού αποκλείστηκε με δύο ισοπαλίες (1-1, 0-0) λόγω του κανονισμού του εκτός έδρας γκολ.

Ο Άρης θα είναι η πρώτη φορά που θα την αντιμετωπίσει. Οι Θεσσαλονικείς έχουν ξεκινήσει θετικά τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Τώρα όμως, έχουν μπροστά τους μια πολύ δυνατή πρόκληση, κόντρα σε μια ιστορική ομάδα, όπως είναι η Ντιναμό Κιέβου.//

Γιώργος Γατής


ertsports.gr