Σε προς τα πάνω αναθεώρηση των στοιχείων του προγράμματος «χρυσή βίζα» για το 2019 προχώρησε πριν από λίγες ημέρες η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής Υποδοχής και Ασύλου του υπουργείου Μετανάστευσης. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι συνολικές άδειες που εκδόθηκαν κατά το περυσινό έτος ανήλθαν σε 3.080, νέο ιστορικό υψηλό έτους. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 39% σε σύγκριση με τις 1.881 άδειες που είχαν εκδοθεί το 2018. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πριν από δύο μήνες, δηλαδή μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου, το σχετικό μέγεθος για το 2019 δεν ξεπερνούσε τις 2.239 άδειες. Εκτοτε, προστέθηκαν κι άλλες άδειες που βρίσκονταν στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και αφορούσαν αιτήσεις που είχαν υποβληθεί το 2019, με αποτέλεσμα πλέον να καταμετρούνται και αυτές.
Ωστόσο, το 2020 αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο έτος υποχώρησης των επιδόσεων του σχετικού προγράμματος, που αφορά την απόκτηση ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ από επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε., με αντάλλαγμα τη χορήγηση αδειών παραμονής στους ίδιους και στα μέλη της οικογένειάς τους. Οπως δείχνουν τα στοιχεία του φετινού πρώτου τριμήνου, οι άδειες που έχουν εκδοθεί δεν ξεπερνούν τις 227, καθώς ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου ξεκίνησαν οι περιορισμοί μετακινήσεων από την Κίνα, από την οποία προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης για το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας».
Με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι συνολικές άδειες που έχουν εκδοθεί από την έναρξη του προγράμματος και μέχρι το τέλος του φετινού πρώτου τριμήνου ανέρχονται σε 7.414. Εξ αυτών, το 72,2%, ή 5.352, αφορά Κινέζους επενδυτές. Εν ολίγοις, επτά στις δέκα άδειες που εκδίδονται χορηγούνται σε Κινέζους, δείγμα της σημασίας της συγκεκριμένης αγοράς για την πορεία του προγράμματος. Αλλωστε, πριν ξεσπάσει η πανδημία, μέλη της Ενωσης Κινέζων Επενδυτών Ελλάδας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του έτους στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, είχαν προχωρήσει στην πρόβλεψη ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων το 2020 θα κυμανθούν μεταξύ του ποσού των 800 εκατ. ευρώ και του 1 δισ. ευρώ. Σήμερα, ακόμη και στις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, το νούμερο αυτό δύσκολα θα ξεπεράσει τα 400-500 εκατ. ευρώ, και αυτό εφόσον επαναλειτουργήσει η οικονομία και η αγορά ακινήτων από τον Ιούνιο και μετά, επιτρέποντας μια ουσιαστική ροή αγοραπωλησιών από το τρίτο τρίμηνο και μετά.
Περιμένοντας τους Κινέζους
Στο πλαίσιο αυτό, επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά σημειώνουν ότι η ανάκαμψη της Κίνας και η επιστροφή της στην κανονικότητα ήταν ένα βασικό βήμα για να επιστρέψει και η ζήτηση στην ελληνική αγορά κατοικίας, σε ό,τι αφορά τα ακίνητα που ενδιαφέρουν τους επενδυτές που αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα του προγράμματος. Ωστόσο, το γεγονός ότι το πρόβλημα μετατέθηκε πλέον και στην Ελλάδα, επιβάλλοντας την απαγόρευση των καθημερινών μετακινήσεων σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, έχει παρατείνει την «απραξία» και των ξένων επενδυτών, ιδίως εκείνων από την Κίνα, οι οποίοι είναι και ευκολότερο να μετακινηθούν, συγκριτικά με άλλες περιοχές του κόσμου, όπως π.χ. επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, όπου υπάρχει ακόμη σοβαρή έξαρση της πανδημίας. Ως εκ τούτου, εκτιμάται πως οι επόμενοι μήνες θα κινηθούν σε «ρηχά νερά», με προσδοκία για ανάκαμψη των αγοραπωλησιών και ασφαλώς και της εξυπηρέτησης των αιτήσεων έκδοσης νέων αδειών μόλις επαναλειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Εξάλλου, σήμερα είναι πρακτικά αδύνατη η ολοκλήρωση οποιασδήποτε συναλλαγής
στην κτηματαγορά.