Η επιρροή των συνομηλίκων είναι όταν επιλέγεις να κάνεις κάτι που δεν θα έκανες κανονικά επειδή θέλεις να νιώσεις αποδεκτός και ότι σε εκτιμούν οι φίλοι. Η συμπεριφορά των εφήβων διαμορφώνεται συχνά από την ανάγκη να ανήκει κάπου και να μην νιώθει αποκλεισμένος. Άλλες φορές, η επιρροή είναι θετική και άλλες αρνητική. Είναι θετική όταν το παιδί τολμά νέες δραστηριότητες ή ασχολείται περισσότερο με το σχολείο. Είναι αρνητική όταν καταλήγει σε αντικοινωνική ή παραβατική συμπεριφορά.
Τα πιο συνήθη αποτελέσματα είναι: η επιλογή των ίδιων ρούχων και μαλλιών με τους φίλους, τα κοινά ενδιαφέροντα σε μουσική και ταινίες, το σπάσιμο κανόνων, η χρήση ουσιών και η συμμετοχή σε ερωτικές ή σεξουαλικές δραστηριότητες. Για πολλούς εφήβους, είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν αρνητικά , ειδικά αν έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τα παιδιά που πιστεύουν στον εαυτό τους αντιστέκονται σε παραβατικές συμπεριφορές και χτίζουν πιο υγιείς και ισότιμες σχέσεις.
Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να διαχειριστεί την πίεση των συνομηλίκων
- Κρατήστε ανοιχτούς τους δρόμους της επικοινωνίας ώστε το παιδί να νιώθει πάντα άνετα να σας μιλήσει ακόμα κι όταν ντρέπεται για κάτι που έχει κάνει
- Προτείνετέ του τρόπους να λέει όχι. Μπορεί να λέει όχι στους φίλους του εξηγώντας το γιατί με ευγενικό τρόπο.
- Ενθαρρύνετέ το να γνωρίσει φίλους από διάφορα μέρη. Πολλά παιδιά έχουν παρέα από το σχολείο, από το χωριό, από την κατασκήνωση, από κάποιο άθλημα ή από το φροντιστήριο.
- Χτίστε την αυτοπεποίθησή του. Μόνο έτσι θα γνωρίζει την αξία και τα όριά του.
Πότε να ανησυχήσετε για τη συμπεριφορά του παιδιού
- Όταν έχει κακή διάθεση και κλαίει συχνά
- Όταν έχει ασυνήθιστα επιθετική στάση
- Όταν αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ύπνο ή τη διατροφή του
- Όταν έχει χάσει την όρεξή του για δραστηριότητες και εγκαταλείπει εύκολα
Πηγή