Γιατί η η διάσημη ιταλική φίρμα έχτισε το όνομά της στα τέλη της δεκαετίας του ’40 κατασκευάζοντας τρακτέρ. Τα πρώτα χρόνια μάλιστα η Lamborghini Trattori (ιδρύθηκε το 1948) χρησιμοποιούσε εξαρτήματα από στρατιωτικά οχήματα και βρετανικά φορτηγά στα τρακτέρ της. Σύντομα όμως η εταιρεία κατασκεύασε τους δικούς της κινητήρες και κατάφερε να τετραπλασιάσει σχεδόν την ετήσια παραγωγή από τα 52 στα 200 τρακτέρ.

Η ίδρυση της ευρωπαϊκής οικονομικής κοινότητας το 1958 αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν εντός συνόρων στον τομέα της βιομηχανίας, βοήθησαν στην περαιτέρω αύξηση της παραγωγής. Η χορήγηση επιδοτήσεων για τη γεωργία και τα ιταλικά αγαθά αύξησαν τη ζήτηση για γεωργικά μηχανήματα και οδήγησαν την Lamborghini στο να βελτιώσει την ποιότητα των προϊόντων της.

Ένα από τα πιο σημαντικά μοντέλα της εταιρείας ήταν το 2R το οποίο βγήκε στην παραγωγή το 1962. Ήταν ένα τρακτέρ που διέθετε τετρακίνηση και χρησιμοποιούσε τρυκίλινδρο, αερόψυκτο κινητήρα ντίζελ. Το μοτέρ απέδιδε 39 ίππους και συνδυαζόταν με κιβώτιο τεσσάρων σχέσεων.

Μια τέτοια Lamborghini, πλήρως ανακατασκευασμένη και λειτουργική, με τα αυθεντικά χαρτιά της και με λιγότερα από 4.000 μίλια στο κοντέρ της, διατίθεται προς πώληση στην ιστοσελίδα www.autoclassics.com στην τιμή των 14.995 λιρών (περίπου 16.800 ευρώ βάσει ισοτιμίας). Ό,τι πρέπει για τους φανατικούς της εταιρείας που δεν διαθέτουν την δυνατότητα να αποκτήσουν κάποια από τις εξωτικές δημιουργίες της φίρμας…


Πηγή