Θα πρέπει να έχετε πλήρη εικόνα από πριν για να γίνουν όλα σωστά και εντός χρονοδιαγράμματος για τη μεγάλη αυτή μέρα για το μωρό σας. Κάποιοι γονείς αποφασίζουν να βαφτίσουν το μωρό όταν κλείσει ένα χρόνο ζωής, κάποιοι άλλοι αργότερα.
Άρα λοιπόν το πρώτο είναι να συμφωνήσετε με το σύντροφό σας πότε θα γίνει το Μυστήριο. Ακολουθεί η εύρεση ναού, μέρας και ώρας και βέβαια να βρείτε νονό/ά (αν αυτό δεν έχει προσυμφωνηθεί). Είναι απαραίτητο να προσκομιστεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού στο ναό που θα γίνει το Μυστήριο. Αυτό είναι κάτι που γίνεται έπειτα από συνεννόηση με τον εφημέριο, όπως και το έγγραφο που θα υπογράψετε και θα πιστοποιεί το θρήσκευμα και το όνομα του μωρού.
Από εκεί και πέρα, πρέπει σε συνεννόηση με το/τη νονό/ά να κανονιστεί ο στολισμός, ο φωτογράφος, ό,τι προσφερθεί στους καλεσμένους μετά το Μυστήριο και βέβαια το μαγαζί που θα λάβει χώρα η δεξίωση. Φτιάξτε μια λίστα με τους καλεσμένους και βρείτε πού θα τυπωθούν τα προσκλητήρια. Μπορεί να είναι λιγότεροι συγκριτικά με ένα γάμο, όμως και πάλι χρειάζεται προσοχή στις επιλογές σας για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις.
Την αγορά σταυρού και βαφτιστικών ρούχων αναλαμβάνει συνήθως ο/η νονός/ά, ενώ για τα υπόλοιπα έξοδα μπορεί να γίνει μεταξύ σας συνεννόηση. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Μυστηρίου, ο ιερέας εκδίδει δήλωση βάφτισης, την οποία οι γονείς καλούνται να προσκομίσουν στο ληξιαρχείο εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος.
Πηγή