Πολλοί άνθρωποι βιώνουν άγχος σε κάποια φάση της ζωής τους, καθώς αποτελεί την φυσιολογική ανταπόκριση του οργανισμού σε στρεσογόνα γεγονότα όπως η αλλαγή θέσεων εργασίας ή τα οικονομικά ζητήματα. Ωστόσο, όταν τα συμπτώματα που συνδέονται με το άγχος γίνονται μεγαλύτερα από τα γεγονότα που αρχικά το πυροδότησαν, παρεμβαίνοντας στην καθημερινότητά σας θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενδείξεις της αγχώδους διαταραχής. Οι διαταραχές άγχους μπορεί να είναι εξουθενωτικές, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη σωστή βοήθεια, πρώτο βήμα της οποίας είναι η αναγνώριση των συμπτωμάτων.

Ενδείξεις αγχώδους διαταραχής

Οι συνηθέστερες ενδείξεις της αγχώδους διαταραχής μπορεί να περιλαμβάνουν:

1. Υπερβολική ανησυχία

Ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι η υπερβολική ανησυχία, η οποία τείνει να είναι δυσανάλογη με τα συμβάντα που μπορεί να την προκαλέσουν και μπορεί να συμβεί ακόμα και ως απάντηση σε φυσιολογικές, καθημερινές καταστάσεις. Θεωρείται ένδειξη γενικευμένης αγχώδους διαταραχής όταν το αίσθημα ανησυχίας επικρατεί για σειρά πολλών ημερών για αρκετούς μήνες και δεν μπορεί να ελεγχθεί εύκολα. Το συγκεκριμένο αίσθημα ανησυχίας μπορεί μάλιστα να είναι τόσο έντονο που να καθιστά δύσκολη την συγκέντρωση και την εκτέλεση καθημερινών διεργασιών.

2. Νευρικότητα

Η νευρικότητα αποτελεί ένα κοινό σύμπτωμα της αγχώδους διαταραχής, ειδικά σε παιδιά και έφηβους. Η έντονη νευρικότητα έχει περιγραφεί ως η τάση της διαρκούς κίνησης και αποτελεί μία από τις πρώτες ενδείξεις που αναζητείται για την διάγνωση. Η νευρικότητα από μόνη της δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής ένδειξη αγχώδους διαταραχής αλλά μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της, ειδικά εάν εμφανίζεται συχνά.

3. Κόπωση

Το έντονο αίσθημα κόπωσης μπορεί να αποτελεί μία από τις ενδείξεις της αγχώδους διαταραχής, ακόμα κι αν το άγχος τείνει να συνδέεται συνήθως με υπερκινητικότητα ή διέγερση. Για μερικούς, η κόπωση μπορεί να ακολουθήσει μετά την εκδήλωση μιας κρίσης άγχους, ενώ για άλλους, η κόπωση μπορεί να είναι χρόνια. Δεν είναι σαφές εάν αυτή η κόπωση οφείλεται σε άλλα κοινά συμπτώματα άγχους, όπως αϋπνία ή μυϊκή ένταση ή εάν μπορεί να σχετίζεται με τις ορμονικές επιδράσεις του χρόνιου άγχους.

4. Αποφυγή κοινωνικών περιστάσεων

Ενδεχομένως να εμφανίζετε συμπτώματα κοινωνικού άγχους εάν:

  • Αισθανθείτε άγχος ή φόβο για τις επερχόμενες κοινωνικές περιστάσεις.
  • Νιώθετε έντονη ανησυχία με μια ενδεχόμενη κριτική από τα άτομα που σας περιβάλλουν.
  • Αποφεύγετε ορισμένες κοινωνικές περιστάσεις εξαιτίας των προαναφερθέντων φόβων ή ανησυχιών.

Τα άτομα με κοινωνικό άγχος τείνουν να φαίνονται εξαιρετικά ντροπαλά ή και ήσυχα όταν βρεθούν σε μεγάλες ομάδες ατόμων ή όταν συναντούν και καλούνται να γνωρίσουν νέους ανθρώπους.

Πώς μπορείτε να την διαχειριστείτε;

Υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε άμεσα, προκειμένου να διαχειριστείτε καλύτερα το έντονο αίσθημα άγχους. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Υγιεινή διατροφή: Μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, κρέατα υψηλής ποιότητας, ψάρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αγχώδους διαταραχής, δεν είναι όμως αρκετή για να την αντιμετωπίσετε.
  • Περιορισμός της καφεΐνης: Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματα άγχους σε ορισμένους ανθρώπους και ειδικά σε άτομα που εμφανίζουν διαταραχές άγχους.
  • Yoga: Η τακτική πρακτική της yoga έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα αγχώδους διαταραχής σε άτομα που την αντιμετωπίζουν ενώ και η τακτική φυσική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης.
  • Διακοπή καπνίσματος:  Το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχής άγχους, με την διακοπή του, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες να έχει συνδεθεί με βελτιωμένη ψυχική υγεία.

vita.gr

Πηγή