Η φωνή της ήρεμη, χωρίς σκαμπανεβάσματα. Είναι πράγματι ψύχραιμη ή μήπως όχι;

«Η φωνή της ήταν ήρεμη, δεν έβγαλε φόβο. Ή δεν περίμενε να συμβεί αυτό ή είχε συνηθίσει στην κακοποιητική στάση. Αλλά για να φτάσει στο σημείο να πάει στο αστυνομικό τμήμα σημαίνει ότι είχε ήδη φόβο και τρόμο ότι κάτι θα συμβεί», είπε η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Ελπίδα Γεωργακοπούλου.

Κι ενώ ένας αδαής ίσως δεν καταλάβαινε από την ένταση της φωνής την επικινδυνότητα της κατάστασης, ένα εξοικειωμένο αυτί που πρέπει να έχει ένας εκφωνητής της Άμεσης Δράσης οφείλει να την ξεχωρίζει.

Ήταν μόλις 28 ετών, σκληρά εργαζόμενη και οικονομικά ανεξάρτητη. Πως λοιπόν μια τόσο χειραφετημένη γυναίκα του σήμερα που από τα 22 της έχει ανοίξει τα φτερά της, υπομένει μια τόσο κακοποιητική σχέση;

Ψυχολόγοι εξηγούν στο LIVE NEWS πως ίσα – ίσα τα περισσότερα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι νεαρής ηλικίας.

«Στις 100 γυναίκες οι 68 είναι 20-35 ετών», είπε η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Ελπίδα Γεωργακοπούλου.

7 στα 10 θύματα λοιπόν δεν είναι μεγαλύτερα από 35 ετών. Δυσκολεύονται να βγουν από ένα κακοποιητικό περιβάλλον, καθώς οι θύτες μπορούν ενίοτε να γίνουν άκρως χειριστικοί.

Γιατί δεν ήθελε να προχωρήσει σε μήνυση

Η Κυριακή όμως την 1η Απριλίου αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στο μαρτύριο που βίωνε. Πέρασε το κατώφλι της Αστυνομίας αλλά δίστασε να τον μηνύσει, κάτι που δυστυχώς είναι σύνηθες.

Σπάνια θα καταγγείλουν τον κακοποιητή τους λέει η κυρία Γεωργακοπούλου.

Και γιατί να μην σκέφτηκε κάπως έτσι και η 28χρονη Κυριακή; Από τη στιγμή μάλιστα που τον είχε καταγγείλει πίσω στο 2020 για βιασμό και σωματική βία αλλά τίποτα δεν συνέβη. Αποτέλεσμα το κορίτσι λίγο μετά να αποσύρει την μήνυση.

Το τηλεφώνημα στο 100

Είναι η Κυριακή που τηλεφωνεί στο 100 για να ζητήσει προστασία. Η φωνή της ήρεμη χωρίς σκαμπανεβάσματα. Είναι πράγματι ψύχραιμη ή μήπως όχι;

Κι ενώ ένας αδαής ίσως δεν καταλάβαινε από την ένταση της φωνής την επικινδυνότητα της κατάστασης, ένα εξοικειωμένο αυτί που πρέπει να έχει ένας εκφωνητής της Άμεσης Δράσης οφείλει να την ξεχωρίζει.

Το προφίλ του δράστη

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν έφευγε. Γιατί ένα 28χρονο κορίτσι με δικό του σπίτι, δουλειά και υποστηρικτική οικογένεια δεν εγκαταλείπει επιτόπου τον σύντροφο της αλλά μένει στην αρρωστημένη σχέση για χρόνια.

Από την άλλη ο δράστης ήταν 39 ετών, 11 χρόνια μεγαλύτερος της τον οποίο μάλιστα συντηρούσε η Κυριακή αφού ήταν άνεργος για τουλάχιστον ένα χρόνο. Είναι βέβαιο πως όταν η 28χρονη τον χώρισε πριν δυο μήνες ένιωσε πως έχασε τη βολή του.

«Όταν το όχι ειπωθεί τότε πολλές φορές δημιουργείται η απάντηση της κτητικής βίας και του θανάτου, όπως εν προκειμένω», είπε ο ψυχίατρος Θάνος Ασκητής, τονίζοντας πως η Πολιτεία θα πρέπει να οργανωθεί στο κομμάτι της πρόληψης.


Πηγή