Εντός της εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστεί σε όλες του τις λεπτομέρειες το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», καθώς ο χρόνος πιέζει, για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να κάνουν χρήση της δυνατότητας για μειωμένη απασχόληση και επιδότηση μέρους των απωλειών του εργαζομένου από το κράτος, από την 1η Ιουνίου. Το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης άνοιξε τα χαρτιά του διευκρινίζοντας ότι, για να ενταχθούν επιχειρήσεις στο πρόγραμμα τον Ιούνιο, θα εξεταστεί ο τζίρος κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Για τον Ιούνιο, η πτώση του τζίρου τουλάχιστον κατά 20% θα πρέπει να ισχύει αθροιστικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Για τον Αύγουστο, η πτώση τζίρου τουλάχιστον 20% θα αφορά αθροιστικά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ αντίστοιχα για τον Σεπτέμβριο, η πτώση του τζίρου θα αφορά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.
Κάθε μήνα, οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν τους εργαζομένους που θέτουν σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης και τα στοιχεία τζίρου των προηγούμενων μηνών, ώστε να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους. Θα συγκρίνονται με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων τριών ετών, ώστε να προκύπτει η πτώση τζίρου.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, σε περίπτωση μείωσης της απασχόλησης κατά 25%, προκύπτει 17% όφελος για την επιχείρηση στο συνολικό μισθολογικό κόστος, καθώς και 92% αναπλήρωση μισθού για τον εργαζόμενο – δηλαδή οι απώλειες θα είναι έως 8% στο καθαρό ποσό. Σε περίπτωση μείωσης 50% της απασχόλησης, προκύπτει 34,1% ότι είναι το όφελος για την επιχείρηση και 83,5% το ποσοστό αναπλήρωσης για τον εργαζόμενο – δηλαδή οι απώλειες θα είναι έως 16,5% στο καθαρό ποσό. Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως η μέγιστη μείωση του καθαρού ποσού κυμαίνεται στο 16,5% και αφορά μισθούς της τάξης των 1.000 και 1.200 ευρώ μεικτά. Αντίθετα, το σύνολο των αποδοχών διασώζεται σε όσους εργαζομένους εισπράττουν τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ. Μικρές απώλειες θα καταγράψουν όσοι κινούνται κοντά στα 700 ευρώ, καθώς ο καθαρός κατώτατος λειτουργεί ως ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας.