Το διάγγελμα 1 ώρας και 45 λεπτών του Ρώσου Προέδρου, δεν είχε κανένα απολύτως παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Είναι άγνωστο εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και όσοι του γράφουν τους λόγους αναγκάστηκαν να αλλάξουν το κείμενο της ομιλίας του λόγω της παρουσίας του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, αλλά επί της ουσίας ο Ρώσος Πρόεδρος είχε μόλις ένα σημείο για «πηχυαίο» τίτλο. Το «αποχωρούμε» από την συνθήκη με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα πυρηνικά είναι όντως μία σημαντική εξέλιξη – οπισθοδρόμηση στις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών οπλοστασίων του πλανήτη. Η μήπως όχι;
Η START προβλέπει πως τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία μπορούν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους να εποπτεύουν βάσεις αλλά και οπλοστάσια η μία της άλλης, προκειμένου τα πυρηνικά όπλα να μην εκφύγουν των ορίων που ΗΠΑ και Ρωσία έχουν ορίσει.
Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι επί της ουσίας στον «πάγο» από τις αρχές του 2020, εδώ και τρία χρόνια ήδη, λόγω των περιορισμών που επέβαλλε η πανδημία. Μέσα σε αυτό το διάστημα, η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο έχοντας εισβάλλει στην Ουκρανία και έχει με διάταγμα αλλάξει ριζικά την πολεμική της παραγωγή. Κανένας δεν μπορεί με ακρίβεια να γνωρίζει τι περιέχουν με ακρίβεια τα πυρηνικά της οπλοστάσια. Για να είμαστε ειλικρινείς, το ίδιο ισχύει και για τα αντίστοιχα αμερικανικά.
Θα πρέπει να προσθέσουμε στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, πως ο Πούτιν ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την συνθήκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αυτή καταστρατηγείται.
Η συγκεκριμένη συνθήκη περιλαμβάνει αρκετά σημαντικά κεφάλαια στα οποία ο Ρώσος Πρόεδρος σκόπιμα και εν πλήρη γνώση του δεν έκανε την παραμικρή αναφορά.
Ένα από αυτά που η Μόσχα σκοπεύει να τηρήσει, είναι αυτό του εμπλουτισμού ουρανίου η οποία δεν είναι μία εύκολη ή απλή διαδικασία.
Η Μόσχα σκοπεύει ξεκάθαρα να τηρήσει επίσης τις δεσμεύσεις που αφορούν στην αγορά πυρηνικών από τρίτες χώρες, κι αυτό όχι γιατί δεν τα χρειάζεται ή δεν θα εξυπηρετούσε τους σκοπούς της ένα «μη ρωσικό» πυρηνικό όπλο σε περίπτωση που η κατάσταση στο πόλεμο της Ουκρανίας δεν πάει και πάλι όπως τον έχουν σχεδιάσει στο Κρεμλίνο, αλλά γιατί τα πυρηνικά όπλα είναι όπως τα διαμάντια… από την στιγμή που θα εξορυχθούν είναι δηλωμένα και η διαδρομή τους καταγράφεται βήμα προς βήμα.
Εάν κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, ο εντοπισμός τους είναι εξαιρετικά εύκολος και απλός.
Ελάχιστοι έμποροι όπλων στον πλανήτη μπορούν να κάνουν «πυρηνικές» δουλειές και κανένας δεν θα ήθελε να βρεθεί στο σκόπευτρο κάποιου αμερικανικού drone…
Στο τέλος της ημέρας, ο Πούτιν έκανε μία ανακοίνωση για λόγους και πάλι ικανοποίησης του εσωτερικού του ακροατηρίου και η Μόσχα δεν αποχωρεί από καμία ουσιαστική συμφωνία, αλλά μόνο από το κεφάλαιο που αφορά τους ελέγχους των οπλοστασίων και όχι της παραγωγής τους.
Θα μπορούσε μάλιστα κάποιος να δώσει δίκιο στον Ρώσο Πρόεδρο για αυτή την κίνηση, καθώς ποιος θα ήθελε τον ορκισμένο εχθρό του με στολή επόπτη στις βάσεις του εν μέσω πολέμου.
πηγή