Για επικείμενη μεγάλης κλίμακας επίθεση του ρωσικού Στρατού στο Χάρκοβο κάνει λόγο η εφημερίδα “The Telegraph” επικαλούμενη πληροφορίες του ουκρανικού Στρατού και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών .

Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον κυβερνήτη της περιφέρειας του Χάρκοβο, Oleh Syniehubov, να προβεί σε δηλώσεις τονίζοντας ότι «δεν έχει καταγραφεί συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την περιοχή του Χάρκοβο».

Ίσως οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί του Μπελγκορόντ επίσπευσαν τα ρωσικά σχέδια. Μόνο για το Χάρκοβο οι Ρώσοι θα χρειαστούν τουλάχιστον 100.000 στρατιώτες.

The Telegraph: Η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Χάρκοβο!

Η Telegraph αναφέρει ότι η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Χάρκοβο κάτι που υποδηλώνεται από τις πρόσφατες αυξημένες πυραυλικές επιθέσεις στην περιοχή.

Η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει να εντείνει τις επιθέσεις αυτές από τις 7 Ιανουαρίου και μετά.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

“Στις 4 Ιανουαρίου, τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν σε στόχους στο Χάρκοβο και σε 15 κοντινούς οικισμούς με όλμους και πυροβόλα. Στο εγγύς μέλλον, είναι πιθανό η ρωσική αεροπορία να γίνει πιο ενεργή.

«Στρατιωτικοί στόχοι σε όλη την περιοχή βομβαρδίζονταν για όλη την ημέρα», είπε η πηγή στην The Telegraph.

Οι στόχοι περιελάμβαναν τόσο πολιτικά κτίρια όσο και στρατιωτικές θέσεις σε αυτό που θεωρείται προετοιμασία για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Σύντομα θα ακολουθήσει χερσαία επιχείρηση. Πηγές της “The Telegraph” πιστεύουν ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα ξεκινήσουν μια σημαντική επίθεση στην πόλη στις 15 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται επίσης ότι η ρωσική πλευρά έχει συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις στις περιοχές Κουπιάνσκ Σβάτοβο, Κρεμίνα, που βρίσκονται κοντά στην περιοχή Χάρκοβο.

Οι τοπικές στρατιωτικές μονάδες πληροφοριών πιστεύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να σχεδιάζουν να εντείνουν περαιτέρω τις αεροπορικές επιθέσεις αυτό το Σαββατοκύριακο για να συμπέσουν με τα Χριστούγεννα στη Ρωσία, που γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου.

Η χερσαία επίθεση θα μπορούσε να ακολουθήσει λίγο μετά, με την 15η Ιανουαρίου να έχει ως πιθανή ημερομηνία έναρξης, πρόσθεσε μια πηγή.

Aπό τη πλευρά του, το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις του απέκρουσαν τρεις ρωσικές επιθέσεις προς την κατεύθυνση του Κουπιάνσκ.

«Στην κατεύθυνση του Λίμαν, ο εχθρός δεν διεξήγαγε επιθετικές ενέργειες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, ο συνταγματάρχης Oleksandr Syrskyi, ο επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, έχει προειδοποιήσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιθέσεις με βόμβες ολίσθησης ενώ ανασυντάσσονται για άλλη μια επίθεση στη Λιμάν.

Πρόσθεσε:

«Οι καθημερινές επιθέσεις από τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζονται κοντά στον οικισμό Synkivka για να δημιουργήσουν ένα προγεφύρωμα και να προχωρήσουν περαιτέρω στην πόλη Κουπιάνσκ».

Η Μόσχα έχει μεταφέρει περισσότερα τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό για να υποστηρίξει τις ομάδες πεζικού, που αποτελούνται κυρίως από τις λεγόμενες ποινικές στρατιωτικές μονάδες «Storm Z», δήλωσε ο συνταγματάρχης Syrskyi.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή έχουν επίσης ενισχυθεί από καλύτερα εκπαιδευμένους εφέδρους που έχουν έλθει από αλλού στο πεδίο της μάχης.

Στρατιωτικοί διοικητές στη βορειοανατολική Ουκρανία έχουν περιγράψει την περιοχή ως μια από τις πιο «καυτές», ακόμη και όταν οι δυνάμεις του Κιέβου επιχειρούσαν μια καλοκαιρινή αντεπίθεση στο νότο.

Η πόλη, εάν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως σημαντικό εφαλτήριο για επιθετικές ωθήσεις πιο νότια ή δυτικά.

“Η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή από το να πάρει Χάρκοβο και Οδησσό”

Ο Νορβηγός πολιτικός επιστήμονας Γκλεν Ντίσεν, ανέφερε ότι η κατάληψη μιας ολόκληρης περιοχής από το Χάρκοβο ως την Οδησσό είναι μονόδρομος για την Ρωσία. Τεκμηρίωσε την άποψή του στο πολωνικό ΜΜΕ Mysl Polska.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, εάν η Μόσχα πάρει την περιοχή από το Χάρκοβο έως την Οδησσό, τότε θα εξασφαλίσει την ασφάλειά της.

Για να λύσει το πρόβλημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία πρέπει να καταλάβει τα εδάφη από το Χάρκοβο μέχρι την Οδησσό. Τώρα η επέκταση του εδάφους υπό ρωσικό έλεγχο είναι μονόδρομος για να αποτραπεί ο έλεγχος ολόκληρης της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ” είπε ο Ντισέν.

Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ υποσχέθηκε να δεχτεί την Ουκρανία στη συμμαχία μετά το τέλος του πολέμου εξακολουθώντας να απορρίπτει την ουδετερότητα της χώρας. Η Μόσχα το βλέπει αυτό ως άμεση απειλή και θεωρεί απαραίτητο να απαντήσει σε αυτό, πιστεύει ο πολιτικός επιστήμονας.



Πηγή