Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει κοστίσει τη ζωή σε 49.000 ανθρώπους από την αρχή του έτους μόνο σε Πεκίνο και Σαγκάη, καθώς και οικονομική ζημία 23 δισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με σύστημα καταχώρισης στοιχείων καθαρότητας της ατμόσφαιρας που παρουσιάστηκε από περιβαλλοντικές οργανώσεις την Πέμπτη.

Το ηλεκτρονικό εργαλείο του Κέντρου Ερευνας και Καθαρής Ατμόσφαιρας (CREA) με έδρα το Ελσίνκι, της Greenpeace Νοτιοανατολικής Ασίας και του IQ Air Visual υπολογίζει το νέφος σε 28 μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο και χρησιμοποιεί μοντέλα που έχει δημιουργήσει το ερευνητικό πρόγραμμα «Παγκόσμιο Βάρος Ασθενείας» (Global Burden of Disease) για να υπολογίσει τις συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία.

Τα υψηλότερα επίπεδα νέφους συνδέονται με μια ευρεία γκάμα ασθενειών όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος των πνευμόνων.

Ο οικονομικός αντίκτυπος υπολογίζεται με την εκτίμηση παραγόντων όπως οι απουσίες από την εργασία και τα χαμένα έτη λόγω ασθενειών.

Με βάση τον πληθυσμό, το Νέο Δελχί έχει υποφέρει περισσότερο από τη ρύπανση, χάνοντας περί τις 25.000 ζωές καθώς και 5,8% από το συνολικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με το σύστημα αυτό η Σαγκάη θρήνησε τον θάνατο 27.000 κατοίκων της λόγω της ρύπανσης από την 1η Ιανουαρίου, περισσοτέρων δηλαδή από τους 22.000 στο Πεκίνο, εξαιτίας κυρίως της πληθυσμιακής διαφοράς τους.  «Αυτό επίσης φανερώνει το γεγονός ότι η ρύπανση στη Σαγκάη είναι σχεδόν εξίσου έντονη με αυτή του Πεκίνου, το οποίο σημειώνει ταχεία βελτίωση,» δήλωσε ο Λάουρι Μιλίβιρτα, επικεφαλής αναλυτής του CREA.

Γενικά το νέφος στην Κίνα φέτος έχει υποχωρήσει σε σχέση με το 2019, καθώς οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού ελάττωσαν την κίνηση στους δρόμους και τη βιομηχανική δραστηριότητα, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν πως οι προσπάθειες επανεκκίνησης της κινεζικής οικονομίας μπορεί να προκαλέσουν ενίσχυση ξανά του νέφους στο δεύτερο μισό του έτους.

Πηγή: Reuters

Πηγή