Wealth Planning είναι η «τέχνη» του σχεδιασμού και οργάνωσης της περιουσίας μας.
Γράφει η Ροζίνα Κούστα*
Είναι η πρακτική που απορρέει από την ανάγκη που έχει κανείς να προστατεύσει και να διατηρήσει αυτά που μέχρι στιγμής έχει χτίσει αλλά από την επιθυμία του να διασφαλίσει τις επόμενες γενιές.
Αυτό αποτυπώνεται ως ένα μείγμα φορολογικού σχεδιασμού, σχεδιασμού περιουσίας και προγραμματισμού διαδοχής.
O φορολογικός σχεδιασμός αναφέρεται στη διαδικασία οργάνωσης των υποθέσεων του ατόμου, έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται καλύτερα τους φορολογικούς κανόνες, δηλαδή να ελαχιστοποιούνται οι φορολογικές υποχρεώσεις, πάντοτε εντός των ορίων του νόμου.
Ο σχεδιασμός περιουσίας και διαδοχής έχει να κάνει με το πώς περνούν τα περιουσιακά στοιχεία στις επόμενες γενιές.
Ειδικότερα για τους Έλληνες, η κληρονομιά που αφήνουν είναι μείζονος σημασίας και ο ακρογωνιαίος λίθος στη λήψη αποφάσεων στο παρόν. Η έννοια της υστεροφημίας , έστω κι αν εδώ αναφερόμαστε σε υλικά αγαθά, αποτελεί ακόμα τουλάχιστον στην πλειονότητα τους, τον απόλυτο σκοπό ζωής τους, όπως ακριβώς ήταν για τους αρχαίους Έλληνες.
Είναι ενδεχομένως στο DNA του Έλληνα, η φροντίδα για ό,τι αφήνει πίσω του -όπως αναφέρει κι ο Καρυωτάκης στο ομώνυμο ποίημα. Η περιουσία που δημιουργεί θέλει να παραμείνει , να διαιωνιστεί, να συνδεθεί με τα παιδιά του και με τα παιδιά τους.
Πώς χάνονται οι περιουσίες
Ωστόσο, σειρά ερευνών υποστηρίζει πως περίπου το 70% της περιουσίας που έχει δημιουργηθεί στην 1η γενιά θα έχει χαθεί στην 2η και το 90% θα χαθεί μέχρι την 3η .
Ίσως το πιο διάσημο παράδειγμα είναι η οικογένεια Vanderbilt. Ο Κορνήλιος, ο πατριάρχης, έχτισε μια περιουσία στους σιδηρόδρομους και τη ναυτιλία στα μέσα του 1800 και έγινε τότε ο δεύτερος πλουσιότερος Αμερικανός, με αξία περιουσίας πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια — πολύ πάνω από τον Bill Gates.
Τα παιδιά του, και ειδικά, τα εγγόνια του, ζούσαν πλουσιοπάροχα, χτίζοντας τεράστιες επαύλεις στη Νέα Υόρκη και αλλού, και δεν έδειχναν τον ίδιο ζήλο στη διατήρηση της περιουσίας που παρέλαβαν. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, η οικογένεια που αποτελούνταν πια από 120 μέλη, δεν είχε ούτε έναν εκατομμυριούχο ανάμεσά τους.
Ο βασικός λόγος που σπαταλούνται οι οικογενειακές περιουσίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι επειδή οι άνθρωποι που έχτισαν τις περιουσίες αυτές, δεν δίνουν σαφείς οδηγίες για το πώς να τις διαχειριστούν οι επόμενοι . Αυτό συχνά οδηγεί σε σκληρές εσωτερικές διαμάχες και σε τελική απώλεια περιουσίας βάσει των παραπάνω ποσοστών.
Eνα τέτοιο σενάριο μπορεί φυσικά να αποφευχθεί χάρη στον σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό διάδοχης. Κινήσεις, οι οποίες μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι οικονομικοί στόχοι ενός ατόμου επιτυγχάνονται και οι επιθυμίες του θα εκπληρωθούν, ακόμα και όταν πλέον δεν θα είναι παρόν.
Πλέον, μπορεί κανείς όχι απλώς να περάσει στην επόμενη γενιά ή σε οποίον επιθυμεί την περιουσία του, αλλά μπορεί να το κάνει και στον χρόνο και με τον τρόπο που το επιθυμεί αδιαμφισβήτητα σε αντίθεση με τις παραδοσιακές διαθήκες όπου ενίοτε προσβάλλονται επιτυχώς στα δικαστήρια.
Σε μια σύγχρονη κοινωνία, πρέπει και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νόμιμες και πρακτικές λύσεις ώστε να εξασφαλίσουμε την διαιώνιση του έργου μας είτε αυτό πρόκειται για την μακροημέρευση της επιχείρησης μας είτε για την εξασφάλισή του μέλλοντος των οικείων μας – ακόμα κι αυτοί δεν είναι πρόσωπα με τα οποία μας συνδέει συγγένεια εξ αίματος. Όλα αυτά, αρκεί να απευθυνόμαστε στους ειδικούς και να φροντίζουμε εγκαίρως.
Το Wealth Planning μπορεί να είναι απλά ένας όρος της βιβλιογραφίας και εδώ να αναλύεται ως τέχνη ή ως πρακτική επίλυσης κάποιων αναγκών. Ωστόσο, το βασικότερο όλων είναι ότι αποτελεί ένα εργαλείο στην υπηρεσία μας για το πιο σημαντικό μας κίνητρο , που δεν είναι άλλο από την φροντίδα και την αγάπη για όσα και όσους έχουν σημασία για εμάς.
* H Ροζίνα Κούστα είναι Managing Director στην εταιρεία Provident, η οποία εξειδικεύεται σε παροχή υπηρεσιών Wealth Planning διεθνώς.
Πηγή