Ενώνοντας τη φωνή της με άλλους επενδυτικούς οίκους η S&P Global Ratings δίνει και αυτή ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, προβλέποντας βελτιωμένη κερδοφορία, λόγω της συνεχιζόμενης ενίσχυσης τους ισολογισμού τους.
Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν πλέον στην κανονικότητα, με τον δείκτη NPE να αναμένεται να υποχωρήσει στο 7% με 5% το τρέχον έτος για το σύνολο του κλάδου. Η μείωση των NPEs και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων οδηγούν σε μια σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση τις ελληνικές τράπεζες.
Όπως αναφέρει η S&P, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική και Eurobank, αναμένεται να αξιοποιήσουν τη δυναμική του περασμένου έτους, όταν οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υποχώρησαν στο περίπου 10% ή και χαμηλότερα
Και προσθέτει ότι περαιτέρω μειώσεις στις προβλέψεις για ζημίες δανείων το 2022, σε συνδυασμό με την εστίαση στον έλεγχο του κόστους, θα στηρίξουν την κερδοφορία και πιθανότατα θα επιτρέψουν στην Εθνική και την Eurobank να επαναφέρουν τα μερίσματα. Για την Alpha Bank εκτιμά ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει έναν χρόνο αργότερα.
Αναφορικά με τον δείκτη NPEs η S&P αναμένει ότι θα μειωθεί σε περίπου 8% μέχρι το τέλος του 2022.
Οι εισροές NPEs αναμένεται να είναι περιορισμένες λόγω του ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αποδεδειγμένα δείξει ανθεκτικότητα στην πανδημία COVID-19, και οι μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου πτωχευτικού πλαισίου, έχουν βελτιώσει την κουλτούρα πληρωμών και τα ποσοστά ανάκτησης.
Tο κόστος κινδύνου για την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα (περίπου στις 60 μονάδες βάσης). Tράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αναδιάρθρωσής τους το 2021, αλλά το κόστος κινδύνου τους θα παραμείνει υψηλό, καθώς οι πρόσθετες μειώσεις NPE πιθανότατα θα τις αφήσουν με μεσαίου μονοψήφιους δείκτες NPE.
Οι κίνδυνοι
Παρά τη θετική προοπτική, η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι υπάρχουν και κίνδυνοι, που πηγάζουν από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Επισημαίνει μάλιστα πως οι ισχυρότεροι ισολογισμοί θα τονώσουν τον ανταγωνισμό για νέο δανεισμό, ασκώντας πίεση στα περιθώρια κέρδους που θα μπορούσαν να διαβρωθούν περαιτέρω από το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης.
Η έκθεση στην Ουκρανία
Αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία η S&P αναφέρει ότι μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού τομέα, αν και σε μεγάλο βαθμό έμμεσα, μέσω του πληθωρισμού, της καταστολής των τουριστικών δαπανών και της επιδείνωσης τα επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Όπως σημειώνει η έκθεση της Eurobank σε Ρωσία και Ουκρανία φτάνει τα 130 εκατ. ευρώ, της Alpha Bank τα 43 εκατ. ευρώ, της Πειραιώς τα 42 εκατ. ευρώ, ενώ της Εθνικής είναι ελάχιστη.
Οι άλλες τράπεζες
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι πλέον το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μετατοπίζεται στην πορεία των δανείων.
Μετά από μια δεκαετία απομόχλευσης, ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι βλέπει τις ελληνικές τράπεζες να βρίσκονται στο μεταίχμιο μιας πιθανής καμπής για την αύξηση των δανείων, που θα οδηγηθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία ανάκαμψης.
Ανεβάζει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs, αναφέροντας παράλληλα ότι ο κλάδος βρίσκεται σε ένα πολυετές σημείο καμπής.
Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, σε σχετική έκθεση την οποία δημοσιοποίησε, δίνει σύσταση αγοράς για Alpha Bank και Eurobank, εντοπίζοντας περιθώρια ανόδου έως 22% στις μετοχές τους.
Επίσης, ο οίκος δίνει σύσταση αγοράς για την Alpha Bank, με τιμή-στόχο στα 1,68 ευρώ (από 1,12 ευρώ προηγουμένως) και για τη Eurobank με τον στόχο στα 1,40 ευρώ (από 0,65 ευρώ). Για την Τρ. Πειραιώς ο οίκος τηρεί ουδέτερη στάση με την τιμή-στόχο στ 1,70 ευρώ (από 1,47 ευρώ), ενώ η Εθνική Τράπεζα δεν καλύπτεται.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2023 (1) ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, ROTE θα τείνει προς τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα, (2) τα NPEs να συγκλίνουν προς τα ευρωπαϊκά επίπεδα – CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), (3) ο δείκτης Texas να μειωθεί στο μισό σε περίπου 30% από περίπου 60% που ήταν στο τέλος του 2021 εν μέσω της μείωσης σε NPEs και της ενίσχυσης των capital buffers και των κεφαλαιακών προβλέψεων και (4) με επιστροφή στη διανομή μερισμάτων.
Η Axia Research στον απόηχο των αποτελεσμάτων του 2021 σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν ισχυρή εκκαθάριση ισολογισμού έναντι των αρχικών στόχων, σε συνδυασμό με πολύ χαμηλούς νέους σχηματισμούς NPE, που οδήγησε την Eurobank και την Εθνική με τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, να ανακοινώσουν τη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2022.
Η Axia δίνει σύσταση “αγοράς”‘ για τις τραπεζικές μετοχές και τιμή στόχο 1,80 ευρώ και περιθώρια ανόδου 67,98%, με βάση το κλείσιμο της Τετάρτης, για την Alpha Bank.
Για την Εθνική δίνει τιμή- στόχο στα 6 ευρώ και περιθώρια ανόδου 93,24%, για την Πειραιώς τιμή στόχο τα 2,15 ευρώ με περιθώριο ανόδου 54,68% και για την Eurobank τιμή-στόχο τα 1,50 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 47.93%
Η Wood δίνει σύσταση “αγοράς” και για τις τέσσερις τράπεζες, ενώ η τιμή-στόχος της Eurobank είναι στο 1,3 ευρώ με περιθώριο ανόδου 28,20%, της Εθνικής η τιμή-στόχος είναι στα 4,3 ευρώ με περιθώριο ανόδου 38,49%, της Alpha Bank είναι στο 1,5 ευρώ με περιθώριο ανόδου 39,99% και της Πειραιώς στα 1,8 ευρώ με περιθώριο ανόδου 29,50%. Η HSBC παραμένει overweight, σε νέα έκθεση, για τις ελληνικές μετοχές και τις τραπεζικές μετοχές παρά την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
και σημειώνει ότι σύμφωνα με το consensus το P/E του τραπεζικού κλάδου διαμορφώνεται στο 6,5 για το 2021 και στο 6,6 το 2022.
Πριν δύο εβδομάδες με την πολεμική κρίση σε εξέλιξη, η HSBC είχε αυξήσει τις τιμές- στόχους των τραπεζικών μετοχών.
Για τη μετοχή της Alpha Bank δίνει τιμή- στόχο στα 1,60 ευρώ από 1,40 ευρώ προηγουμένως και με περιθώριο ανόδου 43,32%,το κλείσιμο της Τετάρτης. Για τη μετοχή της Eurobank τιμή στόχος στα 1,45 ευρώ από 1,30 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 42,89%. Για την Εθνική Τράπεζα, στα 3,90 ευρώ από 3,55 ευρώ πριν και περιθώριο 25,61%. Για την Τράπεζα Πειραιώς αυξάνει την τιμή στόχο στα 2,10 ευρώ από 1,95 ευρώ και το περιθώριο ανόδου ανέρχεται στο 51,08%.
Όπως σημειώνει η έκθεση της Eurobank σε Ρωσία και Ουκρανία φτάνει τα 130 εκατ. ευρώ, της Alpha Bank τα 43 εκατ. ευρώ, της Πειραιώς τα 42 εκατ. ευρώ, ενώ της Εθνικής είναι ελάχιστη.
Μέσος δείκτης καθυστερήσεων κάτω από το 7% στο τέλος του 2022
Μπορεί το 2021 να μείνει στην ιστορία ως η χρονιά της μεγάλης εξυγίανσης για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο η προσπάθεια για επιστροφή των δεικτών καθυστερήσεων στα ευρωπαϊκά επίπεδα θα συνεχιστεί και εφέτος.
Κατά την περυσινή χρήση οι συστημικοί όμιλοι πέτυχαν κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους στα 14,9 δισ. ευρώ από 53,40 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020 και το ποσοστό τους ως προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου από το 33% στο 10%.
Ακόμη όμως υπάρχει απόσταση από το μέσο όρο της ΕΕ που κινείται σε επίπεδα κάτω του 3%. Ως εκ τούτου, η σχετική σύγκληση προϋποθέτει περισσότερη δουλειά από εφέτος.
Σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς των 4 μεγάλων του κλάδου, όπως παρουσιάστηκαν κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2021 την περασμένη εβδομάδα, το 2022 στοχεύουν στην περαιτέρω συρρίκνωση των κόκκινων δανείων κατά 4,3 δισ. ευρώ περίπου.
Με τον τρόπο αυτό τα προβληματικά χαρτοφυλάκια θα περιοριστούν στα επίπεδα των 10,5 δισ. ευρώ και ο δείκτης τους στο 6,8% ή και χαμηλότερα. Φυσικά, η επίτευξη αυτού του στόχου θα εξαρτηθεί από την ένταση και τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης, καθώς πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας νέων επισφαλειών, όσο τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα πιέζονται.
Τα σχέδια κάθε ομίλου
Με δεδομένο λοιπόν ότι το μεγαλύτερο μέρος του εμπροσθοβαρούς προγράμματος εξυγίανσης στον κλάδο έχει ολοκληρωθεί, στα επόμενα τρίμηνα θα δοθεί έμφαση στην αποθεραπεία κόκκινων δανείων και στην αύξηση των ανακτήσεων μέσω ρευστοποίησης ενεχύρων.
Αναλυτικότερα, οι στόχοι και οι προγραμματισμένες κινήσεις ανά τράπεζα είναι οι εξής:
Alpha Bank
Η Alpha Bank θα αποενοποιήσει το 2022 μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 1,50 δισ. ευρώ και θα επιχειρήσει την περαιτέρω μείωση του αποθέματός τους κατά 700 εκατ. ευρώ μέσω οργανικών κινήσεων.
Με τον τρόπο αυτό τα NPEs και ο δείκτης τους εκτιμάται ότι θα πέσουν από τα 5,1 δισ. ευρώ και το 13% σήμερα σε 2,9 δισ. ευρώ και 7% αντίστοιχα, ως το τέλος της εφετινής χρονιάς.
Ειδικότερα, είναι προγραμματισμένη μία τιτλοποίηση δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων 400 εκατ. ευρώ με την κωδική ονομασία Solar και πωλήσεις δανείων επιχειρηματικής πίστης, ναυτιλιακών χορηγήσεων και χρεών από τον κλάδο του leasing της τάξης των 1,1 δισ. ευρώ.
Eurobank
Στοχεύει στη μείωση των κόκκινων δανείων στα 2,4 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου στο τέλος του έτους από 2,8 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο και στην υποχώρηση του δείκτη NPE από το 6,8% στο 5,8% αντίστοιχα.
Ο σχεδιασμός του ομίλου προβλέπει τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσω πωλήσεων κατά 300 εκατ. ευρώ, ρευστοποιήσεων κατά 200 εκατ. ευρώ και διαγραφών κατά 300 εκατ. ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό θα υπερκαλυφθούν οι αναμενόμενες εισροές νέων επισφαλειών της τάξης των 400 εκατ. ευρώ που αναμένει η διοίκηση της Eurobank για το 2022.
Εθνική Τράπεζα
Στόχος της διοίκησής της είναι η μείωση του δείκτη ΝΡΕ στο 6% στο τέλος της εφετινής χρονιάς από 6,9% το 2021, με την υποχώρηση των επισφαλειών από τα 2,1 δισ. ευρώ στα 1,8 δισ. ευρώ.
Η επίδοση αυτή θα καταστεί δυνατή μέσω οργανικών κινήσεων, δηλαδή με επιτυχημένες ρυθμίσεις χρεών, καθώς και μέσω πωλήσεων ενεχύρων.
Πειραιώς
Η διοίκησή της θέλει να περιορίσει το κόκκινο χαρτοφυλάκιό της από τα 4,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 σε τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ εφέτος, με στόχο να μειώσει το δείκτη NPE από το 13% σε 8% το ίδιο διάστημα.
Για το λόγο αυτό προγραμματίζει συναλλαγές αποενοποίησης κόκκινων δανείων ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ θα δώσει έμφαση στην αποθεραπεία μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσω αναδιαρθρώσεων.
Πηγή