Η στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που προέρχεται από τα φύλλα του φυτού Stevia.
Αν και η στέβια, ως υποκατάστατο ζάχαρης, έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια ορισμένοι αναρωτιούνται αν μπορεί να είναι η αιτία των πονοκεφάλων τους.
Τι είναι η στέβια
Το Stevia είναι ένα φυλλώδες πράσινο φυτό και το εκχύλισμά του έχει χρησιμοποιείται ευρέως στην Παραγουάη και τη Βραζιλία εδώ και αιώνες για να γλυκαίνουν το τσάι. Τις τελευταίες δεκαετίες κέρδισε και την Ιαπωνία, ενώ πιο πρόσφατα εξαπλώθηκε και στην Ευρώπη.
Τα συγκεκριμένα μέρη του φυτού που δημιουργούν το γλυκαντικό αποτέλεσμα ονομάζονται γλυκοζίτες στεβιόλης (steviol glycosides). Ανά γραμμάριο, η στέβια είναι έως και 300 φορές πιο γλυκιά ουσία από τη ζάχαρη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Current Pharmaceutical Design. Μια πρέζα στέβια ισούται με περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Μάλιστα, σε μεγάλες σχετικά δόσεις, η στέβια μπορεί να έχει τελικά πικρή γεύση.
Στην μορφή σκόνης που διατίθεται στο εμπόριο, είναι μια εύκολη εναλλακτική λύση μηδενικών θερμίδων για να γλυκάνετε τον πρωινό σας καφέ και πολλά άλλα ροφήματα και γλυκά. Αν και τα φύλλα stevia πρέπει να υποστούν επεξεργασία για να σχηματίσουν τη σκόνη, η στέβια θεωρείται πιο φυσικό προϊόν από άλλα μη θρεπτικά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη και η σουκραλόζη.
Στέβια: Πονοκέφαλοι και άλλες παρενέργειες
“Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους, ιδιαίτερα παλαιότερα προϊόντα, όπως η ασπαρτάμη”, λέει η δρ. Adelene Jann, ειδική για τον πονοκέφαλο και κλινική καθηγητήτρια στο τμήμα νευρολογίας στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη.
Η ασπαρτάμη είναι εδώ και καιρό ένα επιστημονικά αμφιλεγόμενο πρόσθετο τροφίμων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Journal of Pain τον Ιούνιο του 2009 διαπίστωσε ότι μεγάλες δόσεις ασπαρτάμης προκάλεσαν ή επιδείνωναν πονοκεφάλους σε άτομα επιρρεπή σε ημικρανίες.
“Η στέβια είναι πιθανή αιτία για πονοκέφαλο και όσοι είναι επιρρεπείς σε ημικρανίες είναι σώφρον να την αποφύγουν, για να δουν αν μειωθούν αυτά τα συμπτώματά τους”, λέει η δρ Jann. Αλλά εάν έχετε ήδη αποβάλει τα τεχνητά γλυκαντικά από τη διατροφή σας και εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους, τότε η αιτία είναι κάτι άλλο.
“Οι πονοκέφαλοι μπορεί να προκληθούν από διάφορες αιτίες και συχνά κάποια από αυτές είναι διακριτή για κάθε συγκεκριμένο ασθενή”, λέει η δρ. Jann και προσθέτει: “Άλλες αιτίες είναι το άγχος, η παράλειψη γευμάτων, οι αλλαγές στον ύπνο, η κατανάλωση αλκοόλ, η εμμηνόρροια και ορισμένα τρόφιμα, όπως αυτά που έχουν πολλά συντηρητικά”.
Η αναγνώριση των πιθανών αιτιών για τον πονοκέφαλό σας είναι απαραίτητη. Το να κρατάτε ένα “ημερολόγιο πονοκεφάλου” και να το συζητάτε με τον γιατρό σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τη βασική αιτία των πονοκεφάλων σας και να σας δείξει τι πρέπει να αποφεύγετε.
Εκτός από τους πονοκεφάλους, υπήρξαν μερικές περιπτώσεις ανθρώπων που είναι αλλεργικοί στη στέβια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Permaculture. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν επίσης σοβαρά αλλεργικοί στις μαργαρίτες και τους κατιφέδες!
Πηγή: iatropedia.gr