Υλικά:

1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά

1/2 φλ. ρύζι γλασέ

1 κρεμμύδι κομμένο σε μικρούς κύβους

4-5 κλωνάρια δυόσμο ψιλοκομμένο

4-5 κλωνάρια άνηθο ψιλοκομμένο

5 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένος

1 αυγό

1 καρότο κομμένο σε μικρούς κύβους

1 φύλλο δάφνης

5 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Αυγολέμονο

2 αυγά (ξεχωριστά κρόκοι και ασπράδια)

1 κ. σ. κορν φλάουρ

χυμός από 2 λεμόνια

Εκτέλεση:

Ρίχνεις σε ένα μπολ τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το αυγό, αλάτι, πιπέρι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Τα ανακατεύεις καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Πλάθεις τα γιουβαρλάκια.

Γεμίζεις την κατσαρόλα με νερό που φτάνει λίγο κάτω από το μέσο της.

Όταν αρχίσει να βράζει ρίχνεις το καρότο, τη δάφνη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα αφήνεις να βράσουν 2-3 λεπτά.

Με μια κουτάλα τοποθετείς τα γιουβαρλάκια στην κατσαρόλα ένα-ένα.

Αφαιρείς τον αφρό που εμφανίζεται στην κορυφή μέχρι να καθαρίσει εντελώς.

Χαμηλώνεις την φωτιά και αφήνεις το φαγητό να βράσει για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα γιουβαρλάκια.

Αυγολέμονο

Ρίχνεις σε ένα μπολ το κορν φλάουρ και το χυμό λεμονιού και ανακατεύεις καλά. Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάς μόνο τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

Σε ένα τρίτο χτυπάς μόνο τους κρόκους. Ρίχνεις το μείγμα με το λεμόνι και το κορν φλάουρ στους κρόκους των αυγών και ανακατεύεις.

Στη συνέχεια προσθέτεις τα ασπράδια και ανακατεύεις επίσης πολύ καλά. Παίρνεις 2-3 φορές ζωμό από την κατσαρόλα με τη μεγάλη κουτάλα και το ρίχνεις στο αυγολέμονο σιγά-σιγά.

Τέλος πιάνεις τα χερούλια της κατσαρόλας και την κινείς ώστε να πάει το αυγολέμονο παντού.

Σερβίρεις στολίζοντας το πιάτο με μερικά φύλλα βασιλικό ή δυόσμο.


Πηγή