Η έκθεση στην εξωτερική νυχτερινή φωτορύπανση μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ περισσότερο από άλλους παράγοντες κινδύνου για άτομα κάτω των 65 ετών. Αυτό προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Neuroscience.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Robin Voigt Zuwala του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush, μελέτησαν χάρτες φωτορύπανσης 48 πολιτειών των ΗΠΑ και τις χώρισαν σε πέντε ομάδες, από πολιτείες με χαμηλή έως υψηλή ένταση φωτός τη νύχτα. Στη συνέχεια, ενσωματώθηκαν στην ανάλυση ιατρικά δεδομένα για μεταβλητές που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, η ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ σχετιζόταν περισσότερο με τη νυχτερινή φωτορύπανση παρά με άλλους παράγοντες της νόσου, όπως η κατάχρηση αλκοόλ, η χρόνια νεφρική νόσος, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία. Αντίθετα, ο διαβήτης, η υπέρταση και το εγκεφαλικό επεισόδιο συνδέονταν πιο έντονα με τη νόσο Αλτσχάιμερ από ό,τι η φωτορύπανση.
Ωστόσο, η επίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ βρέθηκε να είναι υψηλότερη σε υψηλότερες εντάσεις φωτός τη νύχτα για άτομα κάτω των 65 ετών. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι νεότεροι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις επιπτώσεις της νυχτερινής έκθεσης στο φως.
Αν και η μελέτη αυτή δεν εξέτασε τις επιπτώσεις του φωτός μέσα στο σπίτι, υποδηλώνει ότι η έκθεση στο φως μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με την έκθεση στο φως σε εξωτερικούς χώρους. Όπως επισημαίνουν, το μπλε φως έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον ύπνο και η έκθεση στο φως μπορεί να μειωθεί αποτελεσματικά με τη χρήση φίλτρων μπλε φωτός, τη μετάβαση σε πιο ζεστό φωτισμό και την εγκατάσταση ροοστάτη στο σπίτι.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη διεξήχθη σε ένα μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ, το οποίο μπορεί να μην ζει σε περιοχές με υψηλή φωτορύπανση για το υπόλοιπο της ζωής του, και ότι αυτές οι δύο παράμετροι μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή