Τα πάντα κοντά στο επίκεντρο του σεισμού θυμίζουν τον τρόμο από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου. Γκρεμισμένα σπίτια… κατεστραμμένα αυτοκίνητα και καταστήματα.
Αυτό το σπίτι έχει καταρρεύσει εξαιτίας της κατολίσθησης που έγινε μετά τον σεισμό.
Ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής τρέχουν για να φτάσουν στους ανθρώπους που είναι ακόμα εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα, μετά τα 7.5 ρίχτερ. Σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατο. Οι δρόμοι έχουν ανοίξει στα δυο.
«Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες από χθες το απόγευμα αλλά οι δρόμοι έχουν κλείσει και είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάμε στην βόρεια πλευρά της Χερσονήσου Νότο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα.
Πάνω από 1.000 άνδρες του στρατού της Ιαπωνίας, 2.000 πυροσβέστες και περίπου 630 αστυνομικοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές. Δίνουν μάχη με τον χρόνο για να φτάσουν σε κάθε απομονωμένο σημείο.
«Προσπαθούμε να πάμε πιο κοντά στο επίκεντρο. Σε μια πόλη όπου γνωρίζουμε πως έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι και πολλοί άλλοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους που έχουν ισοπεδωθεί. Αγωνιζόμαστε να φτάσουμε επειδή… αν κοιτάξετε αυτόν τον δρόμο εδώ έχει καταρρεύσει και έχει κλείσει», ανέφερε η ανταποκρίτρια του BBC, Τζιν Μακένζι.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως θα σταλούν στους σεισμόπληκτους είδη πρώτης ανάγκης… πόσιμο νερό, τρόφιμα, κουβέρτες, καύσιμα, το συντομότερο δυνατό, Είτε αεροπορικώς είτε δια θαλάσσης.
Πάνω από 100 κτίρια στην κεντρική Ιαπωνία κάηκαν από την τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τον σεισμό, οποίος έγινε αισθητός ακόμα και στο Τόκιο… 300 χιλιόμετρα μακριά.
Τριάντα τρεις χιλιάδες κάτοικοι είναι ακόμα χωρίς ηλεκτρικό.
Τα δρομολόγια για αεροπλάνα, τρένα και πλοία από και προς τις πληγείσες περιοχές έχουν ανασταλεί.
Οι συνεχείς μετασεισμοί εντείνουν τον φόβο των κατοίκων. Οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και τις επόμενες ώρες… ακόμα και ημέρες.
Τουλάχιστον 48 νεκροί – Δρόμοι έχουν κοπεί στη μέση
Ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ την Πρωτοχρονιά στην κεντρική Ιαπωνία ανήλθε στους 48, όπως μεταδίδει το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.
Την ώρα που ισχυρές και πολυάριθμες μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζονται και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να εντοπίσουν αγνοούμενους, να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από ερείπια και να προσεγγίσουν περιοχές που είναι αποκομμένες λόγω του κατεστραμμένου οδικού δικτύου.
Ο σεισμός προκάλεσε την καταστροφή οδικών αρτηριών, τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά και τη φυγή των κατοίκων των παράκτιων κοινοτήτων προς περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, λόγω των φόβων για καταστροφικό τσουνάμι, ο κίνδυνος για το οποίο αργότερα υποβαθμίστηκε.
Ο πρωτοποριακός μηχανισμός προειδοποίησης σεισμών
Οι δαπάνες του κρατικού μηχανισμού ξεπερνούν το 1 δις δολάρια με αποτέλεσμα η Ιαπωνία να έχει έναν από τους πιο πρωτοποριακούς μηχανισμούς προειδοποίησης σεισμών.
Με αφορμή τον φονικό εγκέλαδο, αποκαλύπτεται ένας μηχανισμός που λειτούργησε, όπως η ειδοποίηση ένα λεπτό πριν και το γεγονός ότι τα τρένα σταμάτησαν αυτόματα.
Έλληνας που ζει και εργάζεται στην Ιαπωνία περιγράφει στο MEGA τα όσα βίωσε
Ο Αντώνης Καραΐσκος, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιου του Κιότο, μίλησε στο δελτίο του MEGA για τα όσα βίωσε όταν ξέσπασε ο σεισμός.
«Εμείς αισθανθήκαμε τον σεισμό και διήρκησε αρκετό χρόνο και μας δημιούργησε θλίψη διότι μας θύμισε και τον σεισμό στη Φουκουσίμα. Φοβηθήκαμε πολύ για ζήτημα ραδιενέργειας γιατί υπάρχει εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας. Τα προβλήματα έχουν μείνει μέσα στο εργοστάσιο όμως. Υπάρχει πολύ καλή πληροφόρηση και εργαλεία στο Internet για το ποιοι δρόμοι είναι ανοιχτοί κτλ. Οι υποδομές για τους σεισμούς είναι πολύ καλές εδώ γιατί περιμένουνε συχνά σεισμούς. Γίνονται μετασεισμοί αλλά ελπίζουμε να γίνουνε γρήγορα οι διασώσεις».
Πηγή