Έφτασαν τους 1.080 οι Αμερικανοί που έχουν αρρωστήσει από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. 18 έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο «τοξικός καπνός» που δημιουργεί το άτμισμα μπορεί να είναι η αιτία, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο εξακολουθεί να στέλνει στο νοσοκομείο εκατοντάδες ανθρώπους, κυρίως άνδρες, στις ΗΠΑ. Μέσα σε μία εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν ακόμα 275 κρούσματα, ενώ 6 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Την ίδια στιγμή μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι αυτοί ίσως δεν αρρωσταίνουν από τη συσσώρευση λιπιδίων στους πνεύμονες. Μπορεί να νοσούν εξαιτίας των χημικών που εκλύει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, σύμφωνα με τις βιοψίες πνευμόνων σε μικρή ομάδα ασθενών.
Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους η Dr Anne Schuchat, αναπληρώτρια διευθύντρια στα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (CDC), υπό έρευνα βρίσκονται και άλλοι θάνατοι.
Η Dr Schuchat χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ ανησυχητική», προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις υποχώρησης της «επιδημίας».
«Δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ότι μειώνεται η εκδήλωση νέων κρουσμάτων», είπε. «Τα στοιχεία που έχουμε έως τώρα στα χέρια μας υποδηλώνουν ότι η κατάσταση δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωσή της».
Συνολικά, από τα τέλη του περασμένου Ιουνίου έως και την 1η Οκτωβρίου, 1.080 άνθρωποι νόσησαν στις ΗΠΑ από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Οι 18 από αυτούς δεν κατόρθωσαν να κρατηθούν στη ζωή, είπε η Dr Schuchat.
Το 70% των ασθενών είναι άνδρες. Το σχεδόν 80% έχουν ηλικία κάτω των 35 ετών. Το 16% είναι ανήλικοι. Η μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 23 έτη. Ο νεότερος άνθρωπος που αρρώστησε είναι 13 ετών και ο γηραιότερος 75.
Ωστόσο εκείνοι που φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Στην πραγματικότητα, η μέση ηλικία των νεκρών είναι τα 50 χρόνια. Ο νεότερος ασθενής που έχασε τη ζωή του ήταν 27 ετών και ο γηραιότερος 71.
«Ακόμα δεν ξέρουμε την αιτία»
Η Dr Schuchat είπε ότι οι γιατροί ακόμα δεν ξέρουν τι αρρωσταίνει τον κόσμο. Από τους 578 ασθενείς που δήλωσαν τι είδους υγρά είχαν χρησιμοποιήσει στο ηλεκτρονικό τσιγάρο τους:
- Το 37% άτμιζαν μόνο υγρά με κάνναβη (THC)
- Το 17% άτμιζαν μόνο υγρά με νικοτίνη
- Το 41% άτμιζαν υγρά με κάνναβη και νικοτίνη
Τα ποσοστά αυτά είναι περίπου τα ίδια από την έναρξη της «επιδημίας».
«Υπό το πρίσμα της σοβαρότητας της κατάστασης, οι καταναλωτές πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο, κυρίως υγρά με THC και ειδικά τα αυτοσχέδια υγρά», τόνισε η Dr Schuchat.
Η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων με κάνναβη είναι νόμιμη σε αρκετές περιοχές των ΗΠΑ.
Ενδείξεις χημικής βλάβης
Εν τω μεταξύ, γιατροί από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, δημοσίευσαν τα ευρήματα των πρώτων βιοψιών πνεύμονα που έγιναν σε ασθενείς.
Όπως γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, εξέτασαν τις βιοψίες 17 ασθενών. Το 71% χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο με υγρό που περιείχε κάνναβη. Όλοι τους είχαν ενδείξεις οξείας βλάβης στους πνεύμονές τους. Οι δύο δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή.
Οι βιοψίες βρήκαν ενδείξεις άμεσου χημικού τραυματισμού στους πνεύμονες όλων των ασθενών. Οι βλάβες αυτές «είναι παρόμοιες με εκείνες που βλέπουμε σε όσους εκτίθενται σε τοξικές χημικές αναθυμιάσεις, δηλητηριώδη αέρια και τοξικούς παράγοντες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Brandon Larsen, παθολογοανατόμος στην Κλινική.
Αντιθέτως, κανένας από τους 17 ασθενείς δεν είχε ενδείξεις λιποειδούς πνευμονίας, η οποία είχε αναφερθεί σε αρκετούς ασθενείς. Η λιποειδής πνευμονία εκδηλώνεται όταν συσσωρευθούν λιπίδια στους πνεύμονες.
Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «τα συγκεκριμένα περιστατικά οφείλονται σε χημικούς ρύπους, τοξικά υποπροϊόντα ή άλλους επιβλαβείς παράγοντες στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων και όχι σε λιπίδια», πρόσθεσε ο Dr Larsen.
«Ο αυξανόμενος αριθμός πνευμονικών βλαβών που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξαιρετικά ανησυχητικός», δήλωσε ο Dr Robert R. Redfield, διευθυντής των CDC. «Δυστυχώς, εκτιμούμε ότι βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά την κλιμακούμενη απειλή που συνιστά η παρούσα επιδημία για το κοινό, ιδίως για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να βρούμε την ή τις αιτίες αυτής της κατάστασης, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε ένα τέλος σε αυτήν».