Στους 28 έφτασαν οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ οι τρεις από αυτούς κατέληξαν μέσα στην τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία καταγραφή των θανάτων και κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου που πραγματοποιούν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών είναι 3, ενώ νόσησαν ακόμη 18. 

Συνολικά και από την αρχή της περιόδου 2019 και μέχρι τις 26/09/2019,  έχουν καταγραφεί συνολικά 28 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ  έχουν εντοπιστεί και διερευνηθεί 213 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα.

Από αυτά, τα 131 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τα 82 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ

Δείτε τους σχετικούς πίνακες του ΕΟΔΥ:

Ιός του Δυτικού Νείλου: Σε ποιες περιοχές έχουν καταγραφεί κρούσματα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Δράμας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Κοζάνης, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Μ.Ε. Θεσσαλονίκης.

«Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές«, επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι οποίοι τονίζουν ότι «η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου».

iatropedia.gr

Πηγή