Ουσιαστικά η Ελλάδα χρειαζόταν τέσσερις υπογραφές, είχε τις τρεις και έλειπε αυτή του γερουσιαστή Τζιμ Ρις, που είναι ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Αυτή τη βδομάδα μπήκε και η 4η υπογραφή και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την πώληση των F-35. Η διαδικασία που ακολουθείται για να πάρει κανείς αυτές τις αμυντικές συμβάσεις είναι απλή· πηγαίνει η κυβέρνηση αρχικά και βολιδοσκοπεί ανεπίσημα τους νομοθέτες και τους παρουσιάζει την πρόταση, προκειμένου να δει τις προθέσεις του.

Εφόσον λοιπόν εξασφαλίσει τα 4 «ναι» που χρειάζονται, μετά ειδοποιεί επίσημα το Κογκρέσο και υπάρχουν διαπραγματεύσεις για να κανονιστούν και οι τεχνικές λεπτομέρειες. Πολιτικά το θέμα για τα F-35 έχει κλείσει.

Υπάρχει τυπικά ένα περιθώριο 10-15 ημέρες εάν θέλει κάποιος βουλευτής ή γερουσιαστής να εκφράζει κάποιες ενστάσεις, ωστόσο αυτό αποτελεί το τυπικό της διαδικασίας, καθώς θεωρείται σίγουρο ότι η Ελλάδα θα πάρει τα F-35.

Υπενθυμίζεται πως τα F-35 πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα το 2028, καθώς όλες οι αμυντικές συμβάσεις παίρνουν χρόνο για να υλοποιηθούν.

Αυτό που έχει αξία ότι στην προαναφερθείσα διαδικασία έχει «βαλτώσει» το θέμα της Τουρκίας αναφορικά με τα F-16.



Πηγή