Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η προμήθεια των υπερσύγχρονων F-35 για την ελληνική πολεμική αεροπορία, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντόνι Μπλίνκεν με επιστολή του προς τον Κυριακό Μητσοτάκη ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, πως έγινε δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευρά.

Η συμφωνία περιλαμβάνει 40 F-35 αλλά και δωρεάν πολεμικό υλικό που κρίνεται αναγκαίο και για τα 3 σώματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Η πατρίδα θωρακίζεται, έτσι, διπλά: απ’ τη μία πλευρά η αποτρεπτική της ισχύς μεγεθύνεται σε γη, σε αέρα και σε θάλασσα. Ενώ, από την άλλη, δεν επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος, καθώς αυτό το πακέτο θα διατεθεί δωρεάν, από τα αμερικανικά αποθέματα. Είναι το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής, αθόρυβης και μακράς προσπάθειας, που συνδύασε τη συμμαχική συνέπεια της Ελλάδας στα διεθνή μέτωπα με την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών στην επιστολή του αναφέρει επίσης ότι η στρατιωτική συνεργασία αναμεσά στις δυο χώρες, θα συνεχιστεί αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για περαιτέρω ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα προόδου για τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών της δυνατοτήτων. Προσβλέπω στην ενίσχυση της συνεργασίας μας και στην ανάπτυξη μιας πιο ισχυρής στρατηγικής σχέσης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Αμυντική συμφωνία «μαμούθ»

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα για την προμήθεια των 40 F-35 θα φτάσει έως τα 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα προμηθευτούν δωρεάν:

4 φρεγάτες LCS Freedom

2 C-130H

60 θωρακισμένα οχήματα Bradley

3 περιπολικά σκάφη Protector

Επίσης η συμφωνία περιλαμβάνει και την τεχνική υποστήριξη με ανταλλακτικά για τα F-35 καθώς και τους εξομοιωτές για την εκπαίδευση των Ικάρων.

Οι προμήθεια των 4 φρεγατών lCS δίνει λύσεις και στο Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο αναμένεται τώρα σταδιακά να αποσύρει τις γερασμένες φρεγάτες τύπου S.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την προμήθεια κινητήρων για τα αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου P3 του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και ελαφριά θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

«να ικανοποιούν υπαρκτές επιχειρησιακές ανάγκες στη βάση ενός ολοκληρωμένου και μελετημένου σχεδιασμού που να στηρίζεται στην προτεραιοποίηση, στις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων, στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και στην διαφάνεια», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Θα πρέπει να υπάρχει ένας μακροπρόθεσμος, πενταετής σχεδιασμός για τους εξοπλισμούς, όπως επιτάσσει ο νόμος που ισχύει από το 2021. Να μη μαθαίνουμε για τους εξοπλισμούς από τα αποκόμματα των εφημερίδων», σχολίασε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.

«Υπηρετεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και πολέμους στην περιοχή και την υποδαύλιση της κούρσας εξοπλισμών με την Τουρκία που την πληρώνουν οι λαοί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή άμυνα, όχι όμως μια ατέρμονη και πολυδάπανη κούρσα εξοπλισμών με τη γείτονα, που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας», τόνισε η Νέα Αριστερά.

Εάν όλα κυλίσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τα πρώτα ελληνικά F-35 αναμένεται να παραδοθούν στην Πολεμική αΑεροπορία σε περίπου 4 χρόνια.

Ερντογάν: «Ο αγώνας της Τουρκίας δεν τέλειωσε όταν πετάξαμε τους εχθρούς στη θάλασσα της Σμύρνης»

Λίγες μόλις ώρες μετά τις ανακοινώσεις για την προμήθεια των F-35 από την Ελλάδα αλλά και των F-16 για την τουρκική πολεμική αεροπορία ο πρόεδρος της Τουρκία μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο αναφέρθηκε με έμμεσο τρόπο στην Ελλάδα, σε προκλητικούς τόνους.

Συγκεκριμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την έγκριση των F-16 από την Τουρκία και κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τους υποψήφιους δημάρχους της Σμύρνης, αναφέρθηκε εκτός των άλλων σε ζητήματα που αφορούν την ιστορία της γείτονος.

«Ο αγώνας μας δεν τελείωσε με την εκδίωξη του εχθρού από τα εδάφη μας, ρίχνοντας τον στην θάλασσα στην Σμύρνη πριν 100 χρόνια» είπε και πρόσθεσε πως οι περιοχές του Μαρμαρά και του Αιγαίου που συμπεριλαμβάνεται και η Σμύρνη είναι τα εδάφη που φυτεύτηκαν οι πρώτοι σπόροι, τα πρώτα θεμέλια και τα πρώτα βήματα της χιλιόχρονης ύπαρξης τους.

Οι δηλώσεις Ερντογάν δεν απορρέουν μόνο από τις ικανοποίηση για την έγκριση των F-16 από τις ΗΠΑ αλλά αποτελούν και απάντηση στις επικρίσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης η οποία υποστηρίζει πως η χώρα λαμβάνει από τις ΗΠΑ πολύ λιγότερα σε σχέση με την Ελλάδα καθώς τα F-35 αποτελούν σαφώς πιο εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη σε σχέση με τα F-16.

Άλλωστε η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός χώρα των F-35 και είχε ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα πριν 15 περίπου χρόνια και αν είχε παραμείνει σε αυτό θα είχε τουλάχιστον 30 σκάφη.


Πηγή