iran.png
iran.png

Χιλιάδες Ιρανοί έχουν κατακλύσει το μεγάλο τέμενος στην Τεχεράνη. Υποδέχονται τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ με συνθήματα και κατάρες ενάντια στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εικόνα του δολοφονημένου ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και μία τεράστια παλαιστινιακή σημαία, δεσπόζουν ανάμεσα στο πλήθος. Στο πρώτο του δημόσιο κήρυγμα, μετά από πέντε χρόνια, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εμφανίζεται κρατώντας όπλο.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν στέλνει σαφές μήνυμα, λέγοντας πως το Ισραήλ είναι κοινός εχθρός για τις μουσουλμανικές χώρες.

Θέλοντας να δείξει ότι δεν κρύβεται σε κάποιο καταφύγιο, ο Χαμενεΐ απευθύνθηκε στο τεράστιο πλήθος, στα φαρσί αλλά και στα αραβικά κι απείλησε πως η χώρα του, αν χρειαστεί, θα χτυπήσει ξανά σε ισραηλινά εδάφη. Χαρακτήρισε την επίθεση με διακόσιους βαλλιστικούς πυραύλους, ως ελάχιστη τιμωρία, για τα εγκλήματα του Ισραήλ.

Τρεις ημέρες πριν την συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, ο 85χρονος Χαμενεΐ διακήρυξε πως η ισλαμική οργάνωση στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά και η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δεν θα μείνουν ακέφαλες, μετά τις δολοφονίες των αρχηγών τους από το Ισραήλ.

«Η επιχείρηση «Καταιγίδα Αλ Άκσα» που έγινε πριν από έναν χρόνο, ήταν μία κίνηση σωστή σε διεθνές επίπεδο, λογική, και νόμιμη. Οι Παλαιστίνιοι είχαν κάθε δικαίωμα», δήλωσε ο Χαμενεΐ.

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε σήμερα την Βηρυτό. Ο Αμπάς Αρακτσί συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου και έθεσε ως όρο της Τεχεράνης, να υπάρξει ταυτόχρονα εκεχειρία στο Λίβανο και στην Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός πάντως, σφυροκοπάει, ξανά τα νότια προάστια στη Βηρυτό. Στόχος, αυτή τη φορά, φαίνεται πως ήταν ο Χασέμ Σαφιεντίν, πιθανός διάδοχος του Χασάν Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν είναι νεκρός ή όχι.

Δεν «βλέπει» γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή ο Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός δίνει στην δημοσιότητα εικόνες από την χερσαία επιχείρηση στο νότιο Λίβανο. Υποστηρίζει πως συνολικά έχουν σκοτωθεί 250 ένοπλοι της Χεζμπολάχ και ότι κατέστρεψε υπόγεια σήραγγα, μήκους τρεισήμισι χιλιομέτρων, την οποία χρησιμοποιούσε η φιλοϊρανική οργάνωση για τη μεταφορά οπλισμού, από τη Συρία στον Λίβανο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δημοσιογράφοι ρωτούν επίμονα τον Τζο Μπάιντεν, αν πιστεύει ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί. Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στον Τζο Μπάιντεν με αφορμή τη δήλωσή του πως το Ισραήλ δεν έπρεπε να χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, λέγοντας πως αυτά που λέει είναι παλαβομάρες.

«Πώς είναι δυνατόν να λέμε στο Ισραήλ να μη χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις όταν οι Ιρανοί σχεδιάζουν να φτιάξουν πυρηνικά όπλα».

Ποιοι είναι οι πιθανοί στόχοι του Ισραήλ στο Ιράν

Την ώρα που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Ισραήλ, για τα σχεδιαζόμενα αντίποινα προς το Ιράν, αμερικανικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο ισραηλινός στρατός πιθανώς να πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Οι ενεργειακές υποδομές του Ιράν που είναι στο στόχαστρο του Ισραήλ είναι οι εξής:

-Διυλιστήρια Τεχεράνης

-Διυλιστήρια Μπαντάρ Αμπάς

-Διυλιστήρια Αμπαντάν

-Τερματικός σταθμός πετρελαίου Μαχσάρ

-Πυρηνικό εργοστάσιο Μπουσέρ

Η επίθεση των Χούθι με τηλεκατευθυνόμενο σκάφος σε δεξαμενόπλοιο

Την ίδια ώρα, στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο της επίθεσης των Χούθι με τηλεκατευθυνόμενο σκάφος σε δεξαμενόπλοιο.


Πηγή