Νέες πληροφορίες σχετικά με την επίθεση στο Ιράν αποδέσμευσε το Ισραήλ. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ και στρατιωτικές πηγές της χώρας, μαχητικά F-16I SUFA βομβάρδισαν στόχους μέσα στην ενδοχώρα του Ιράν. Η επίθεση έγινε από τον εναέριο χώρο του Ιράκ.

Το Ισραήλ διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε επίθεση με drones, που είναι πλέον η επίσημη θέση του Ιράν, και κάνει λόγο για αεροπορικές επιδρομές.

Σύμφωνα με κάποια συντρίμμια ισραηλινών πυραύλων που εντοπίστηκαν, μαχητικά F-16I SUFA εξαπέλυσαν αεροεκτοξευόμενους βαλλιστικούς πυραύλους ROCKS που παράγει η Rafael εναντίον της 8ης Τακτικής Βάσης της ιρανικής Αεροπορίας. Επιβεβαιώνεται δηλαδή το War News 24/7 που εξαρχής ανέφερε ποιος ήταν ο στόχος.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες ισραηλινές πηγές, ο στόχος ήταν οι συστοιχίες αεράμυνας S-200 οι οποίοες, σύμφωνα με τους ισραηλινούς, κτυπήθηκαν.

Αυτό που όμως δεν κτυπήθηκε ήταν τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 που προστατεύουν την ιρανική βάση.

Ένας από τους κατοίκους της αεροπορικής βάσης έχει φωτογραφίσει μία από τις πυροβολαρχίες του συστήματος S-300PMU-2 να έχει σταθμεύσει δίπλα σε μια πολυκατοικία.

Ο αεροβαλλιστικός πύραυλος ROCKS διαθέτει πολλαπλό σύστημα καθοδήγησης το οποίο του επιτρέπει να πραγματοποιεί ναυτιλία ακόμη και χωρίς τη χρήση GPS ή έντονων παρεμβολών.

Ο πύραυλος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση Aero India 2019.

Jerusalem Post: Δεν χρησιμοποιήθηκαν drones – Έγιναν αεροπορικές επιδρομές

“Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς από μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση για να αποφευχθούν οι δυνατότητες ανίχνευσης ραντάρ της Τεχεράνης” ανέφερε η Jerusalem Post, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Ιράν ότι χρησιμοποιήθηκαν «micro drones».

Ανώνυμες πηγές επιβεβαίωσαν στην ισραηλινή εφημερίδα ότι η επίθεση στο Ιράν έπληξε τις δυνάμεις της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας στο Ισφαχάν, σε κοντινή απόσταση από την πυρηνική τοποθεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην ίδια περιοχή, υπονοώντας ότι η επίθεση σχεδιάστηκε όχι μόνο για να βλάψει το Ιράν αλλά και για να καταστήσει απολύτως σαφές πόσο ευάλωτες είναι οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις (σσ το ίδιο ανέφερε εξαρχής το War News 24/7)

«Το μήνυμα ήταν αναμφισβήτητο, «επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε τις πυρηνικές σας εγκαταστάσεις αυτή τη φορά, αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει χειρότερα εδώ», ανέφεραν πηγές στην Post.

Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, νωρίς σήμερα το πρωί (19 Απριλίου), στα 85α γενέθλια του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή κοντά στην πόλη Ισφαχάν. Η βάση της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράν που βρίσκεται κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Isfahan-Shikari δέχθηκε επίθεση.

Οι πιθανοί στόχοι στη βάση ήταν αποθήκες, υπόστεγα αεροσκαφών και συστήματα αεράμυνας (εκτοξευτές και ραντάρ). Σημειώστε ότι η αεράμυνα στραμμένη προς τα δυτικά.

Η ισραηλινή εφημερίδα σημειώνει ότι επίσημα το Ισραήλ δεν θα αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης για στρατηγικούς λόγους.

Ένας Ισραηλινός Αξιωματούχος είπε στην Washington Post ότι ο Ισραηλινός Στρατός πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή απόψε στο εσωτερικό του Ιράν. Η ζημιά από το χτύπημα είναι επί του παρόντος άγνωστη, αλλά ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ήταν πρωτίστως μια προειδοποίηση κατά του Ιράν, δείχνοντας ότι το Ισραήλ έχει την ικανότητα να πλήττει τους στόχους εντός του ιρανικού εδάφους.

Τί αναφέρει το Ιράν – “Η επίθεση έγινε από δύο κατευθύνσεις”

Αξιωματούχοι του ιρανικού στρατού ισχυρίζονται ότι οι δυνατές εκρήξεις που ακούστηκαν πάνω από την επαρχία Ισφαχάν του Δυτικού Ιράν ήταν αποτέλεσμα πυρών αντιαεροπορικών πυροβόλων που προσπαθούσαν να στοχεύσουν ένα «άγνωστο αντικείμενο» στον ουρανό. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι δεν υπήρξαν ζημιές στο έδαφος.

Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται τώρα ότι η επίθεση ξεκίνησε από δύο διαφορετικές τοποθεσίες εντός της ιρανικής επικράτειας και ότι περιελάμβανε πολλές ομάδες “Micro-Drones” που καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα πάνω από την επαρχία Isfahan του κεντρικού Ιράν, καθώς και πάνω από την πόλη Tabriz στο βορειοδυτικό Ιράν κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα συστήματα ραντάρ δεν εντόπισαν άγνωστα αεροσκάφη να εισέρχονται στον ιρανικό εναέριο χώρο.

Πάντως, αρκετές διεθνείς αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ, λίγες ώρες μετά το ισραηλινό χτύπημα σε ιρανική αεροπορική βάση στο Ισφαχάν. Πρόκειται για τις KLM, FlySWISS, Lufthansa.

Ακόμη και να ισχύει η εκδοχή των drones που δίνει το Ιράν, αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ δοκίμαζε τα συστήματα αεράμυνας ώστε να εντοπίσει αδυναμίες εν όψει μιας μεγαλύτερης μελλοντικής επίθεσης.



Πηγή