Πάνω από 80 Παλαιστίνιοι άμαχοι βρήκαν τραγικό θάνατο τις τελευταίες 24 ώρες από ισραηλινές επιθέσεις σε Νουσειράτ, Τζαμπάλια και Ράφα. Απεγνωσμένοι κάτοικοι της Τζαμπάλια αναζητούν τους συγγενείς τους κάτω από τα ερείπια. Όσα παιδιά καταφέρνουν να απεγκλωβίσουν, τα μεταφέρουν στο κοντινότερο νοσοκομείο. Πολλές φορές όμως είναι ήδη αργά.
Ρήγμα στην κυβέρνηση Νετανιάχου
Την ίδια ώρα, βαθαίνει όλο και περισσότερο το ρήγμα στην ηγεσία του Ισραήλ, μετά τις απειλές του υπουργού Πολέμου, Μπένι Γκαντζ, ο οποίος απείλησε ότι θα αποσύρει το κόμμα του από την κυβέρνηση αν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δε δημιουργήσει ένα σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει την επιστροφή των ομήρων αλλά και τη διοίκηση της Γάζας μετά τον πόλεμο.
«Το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει να σχηματίσει έξι σημεία έως τις 8 Ιουνίου, για να φέρει πίσω τους ομήρους μας, να εξαλείψει το καθεστώς της Χαμάς και να οριοθετήσει τη Λωρίδα της Γάζας ώστε να σιγουρέψει ότι το Ισραήλ θα έχει τον έλεγχο της ασφάλειας».
Ο Νετανιάχου απέρριψε την απειλή του μακροχρόνιου αντιπάλου του, υποστηρίζοντας ότι το τελεσίγραφο που έθεσε για το πολεμικό σχέδιο κατά της Χαμάς θα έβλαπτε το Ισραήλ.
«Οι όροι που έθεσε ο Γκαντζ είναι κενές λέξεις με ξεκάθαρο νόημα: Ένα τέλος στον πόλεμο με ήττα του Ισραήλ, εγκατάλειψη των περισσότερων ομήρων, αφήνοντας τη Χαμάς όρθια και σχηματίζοντας ένα παλαιστινιακό κράτος».
«Ο Μπένι Γκαντζ δεν μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο πρωθυπουργός έχει την υποστήριξη των ακροδεξιών πολιτικών κομμάτων καθώς εγγυώνται στήριξη του συνασπισμού του. Έτσι, αν ο Μπένι Γκαντζ αποσύρει το κόμμα του, η κυβέρνηση θα επιβιώσει. Το γνωρίζει αυτό (ο Γκαντζ) και υπάρχουν ορισμένοι σκεπτικιστές που αμφιβάλλουν ότι θα κάνει πράξη την απειλή του σε τρεις εβδομάδες», λέει το BBC.
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, βρέθηκε και τέταρτη σορός ισραηλινού ομήρου, του Ρον Μπινιαμίν.
Η σορός του 53χρονου βρέθηκε την Παρασκευή μαζί με τα άψυχα σώματα της Σάνι Λουκ, της Αμίτ Μπουσκίλα και του Ιτζάκ Γκελερέντερ.
Από τους 152 ανθρώπους που πιάστηκαν όμηροι στις 7 Οκτωβρίου, 124 κρατούνται ακόμη στη Γάζα, όμως σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, δεν είναι όλοι ζωντανοί.
Πηγή